Politiek

Diabetespatiënt Orietta overhandigt petitie voor vergoeding 'noodzakelijke glucose-sensor'

Geen kapot geprikte vingers meer , maar een klein apparaatje dat continu je bloedsuiker meet. Het is de oplossing voor 120.000 patiënten met Diabetes Type 1. Alleen wordt deze glucose-sensor door de zorgverzekeraars niet vergoed. Orietta Koster, zelf patiënte, startte een petitie en ging dinsdag naar Den Haag, met op zak 50.000 handtekeningen.

Orietta is al sinds haar 18e diabetespatiënt. Jarenlang prikte ze zichzelf meer dan tien keer per dag, maar sinds haar zwangerschapswens heeft ze dit apparaatje, om haar bloedsuiker continu in de gaten te houden. Toen haar bloedsuiker stabiel genoeg was om zwanger te worden, moest Orietta de sensor weer inleveren. Maar dat wilde ze niet. ”Ik betaal de sensor nu zelf maar dit zou gewoon in de basisverzekering vergoed moeten worden.” En dat wordt massaal gesteund door patiënten en artsen. Alleen nu de politiek nog.

Lees ook: Tienduizenden handtekeningen om sensor voor diabetici in basispakket te krijgen

”De glucose-sensor geeft ons zoveel informatie, en met de informatie kunnen wij een beter leven leiden, een ‘normaal’ leven”, vertelt Orietta. ”Een leven waar wij diabetespatiënten gewoon kunnen werken, studeren, sporten, slapen en een sociaal leven kunnen hebben.”

Binnenkort moet duidelijk worden of Orietta’s missie is geslaagd. Op 26 juni wordt er besproken wat voor medicijnen en behandelingen er volgend jaar in het basispakket komen te vallen