Politiek

In deze steden wordt gedemonstreerd bij de Sinterklaasintochten

Zaterdag doet Sinterklaas zijn intrede in Nederland en dat zorgt ook dit jaar weer voor spanningen. Actiegroep Kick-Out Zwarte Piet (KOZP) maakte eerder al bekend niet te demonstreren in steden waar zwarte piet afgeschaft is of afgeschaft gaat worden. De actiegroep trekt naar tien steden. In enkele andere gemeenten staan ook tegendemonstraties gepland tijdens de Sinterklaasintocht. Een overzicht.

Alkmaar

KOZP neemt zaterdag plaats aan de Koorstraat bij de Sint-Laurens Kerk. Pro-pietenbeweging ‘Alkmaar Handhaaft Zwarte Piet’ maakte eerder al bekend niet met een tegendemonstratie te komen. Facebookevenementen waarbij opgeroepen wordt om als zwarte piet naar de intocht te gaan doen vermoeden dat de voorstanders van zwarte piet een tegengeluid zullen bieden.

Almere

In eerste instantie  was KOZP van plan naar de intocht in Almere Haven te gaan om te demonstreren. Maar nadat bekend werd dat er in Almere geen zwarte pieten ingezet zullen worden blijft ook KOZP weg uit de Flevolandse stad. “De stadsintocht van Almere, in Almere Haven, volgt het Sinterklaasjournaal en zet geen zwarte pieten meer in, tot grote vreugde van de ouders die voorheen niet met hun kinderen naar de Almeerse intocht konden”, schreef KOZP-voorman Jerry Afriyie.

Apeldoorn – landelijke intocht

KOZP blijft weg uit gemeentes waar er geen zwarte pieten meer ingezet worden, dus ook uit Apeldoorn. Wel hebben drie pro Zwarte Piet-clubs demonstraties aangekondigd.

Den Bosch

Bij de intocht in Den Bosch zullen zowel voor-als tegenstanders van Zwarte Piet aanwezig zijn. KOZP liet weten op Facebook dat er extra beveiligers ingezet zullen worden om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen.

Den Haag

Voor zover bekend zal KOZP zaterdag aanwezig zijn in Den Haag. Niet langs de route van de intocht vanwege veiligheidsredenen. De locatie is veranderd, maar waar precies is nog niet bekend.

Dordrecht

In Dordrecht lopen zwarte pieten mee bij de intocht van de goedheiligman, dus zal ook een delegatie van KOZP acte de présence geven. In 2011 werd voorman Jerry Afriyie in Dordrecht bij de landelijke intocht gearresteerd, samen met zijn kompaan Quinsy Gario.

Eindhoven

Vrijdagavond maakte KOZP bekend toch niet te gaan demonstreren in Eindhoven. Het protest stond gepland omdat KOZP er niet zeker van was dat de intocht in de lichtstad in 2020 zonder zwarte pieten zou zijn. Inmiddels is de actiegroep daar wel gerust op.

In plaats van te demonstreren bij de intocht, organiseert KOZP een manifestatie op zaterdag 30 november. Op de trappen van de Sint-Catharinakerk “waar wij vorig jaar zijn belaagd door gewelddadige pro-pieters en hooligans. Hier gaan wij onze stem laten horen tegen racisme, uitsluiting, discriminatie en de racistische karikatuur zwarte piet”.

Pro-pietengroep Sinterklaasfeest Als Traditie maakte eerder bekend wel aanwezig te zullen zijn in Eindhoven.

Groningen

In Groningen kondigde de groep The Hooligan Scene op Facebook aan dat ze actie gaan voeren voor zwarte piet, als tegengeluid op KOZP.

Nijmegen

Eerder verschenen berichten dat de harde kern van NEC (East Side & HKN) en Pegida bij de intocht aanwezig zouden zijn. Pegida trok zich inmiddels terug, East Side & HKN zeiden telefonisch tegen Hart van Nederland dat ze niks specifieks van plan zijn. ”Maar we staan wel paraat mocht er iets gebeuren”, aldus een ingewijde.

Overige steden waar KOZP demonstreert

In Heerhugowaard, Leeuwarden en Willemstad (Curaçao) gaat KOZP ook nog demonstreren. Zover bekend zijn daar geen tegendemonstraties gepland.