Sport

FC Utrecht-fans demonstreren in Amsterdam: 'We willen een statement maken'

Zo’n 150 supporters van FC Utrecht zijn zondag naar Amsterdam gekomen om een petitie aan te bieden aan burgemeester Femke Halsema. Ze willen dat er meer uitsupporters worden toegelaten bij de wedstrijd tegen Ajax.

“We willen een statement maken”, vertelde Teun den Hartog vooraf aan Hart van Nederland. Hij is de voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht.¬†Met zo’n 150 fans waren ze naar de Stopera gekomen, het stadhuis van Amsterdam.

De supporters wilden een petitie aanbieden aan burgemeester Femke Halsema. “En als ze er niet is, geven we hem aan een vertegenwoordiger. Desnoods doen we hem door de brievenbus”, aldus Teun.

Nadat ze de petitie aan de gemeente hadden overgedragen, vertrokken alle supporters rond 11.00 uur weer. Er waren geen incidenten, volgens de politie is de demonstratie rimpelloos verlopen.

Meer supporters FC Utrecht

De Utrechtse club speelt om zondagmiddag om 12.15 uur tegen de Amsterdammers in de Johan Cruijff Arena. In het uitvak van het stadion is plaats voor 1600 fans, maar door rellen in het verleden worden er minder uitsupporters toegelaten.

Bij het duel mogen nu 500 fans van FC Utrecht aanwezig zijn. De Utrechtse supporters willen dat er 150 extra plaatsen bijkomen, maar de gemeente Amsterdam weigert dit. De wedstrijd wordt daarom geboycot door de uitsupporters.

Veel politie aanwezig

In de buurt van het stadhuis was uit voorzorg veel politie op de been om confrontaties tussen supporters van FC Utrecht en Ajax te voorkomen.

De gemeente had de demonstranten regels opgelegd. Zo mochten er onder meer geen vuurwerk en fakkels worden meegenomen en waren antisemitische leuzen verboden.

Herdenking Kristallnacht

Dit omdat later in de middag de Kristallnacht wordt herdacht in de Portugese synagoge, een paar straten verderop. Bij de herdenking spreken minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en Michael Marcan. Hij maakte als achtjarige jongen de bewuste nacht mee in Keulen.

Tijdens de Kristallnacht, van 9 op 10 november 1938, werden in heel Duitsland duizenden synagogen en winkels van Joden door de nazi’s aangevallen. Bijna honderd Joden kwamen hierbij om het leven.

Redactie/ANP