112

Grimmige sfeer tijdens intocht Den Bosch, veel politie op de been

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch hebben demonstranten van de anti-pietenbeweging luidruchtig van zich laten horen. Nadat de rondvaartboot met de Sint en zijn pieten onder de muzikale begeleiding van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ voorbijkwam, riepen de demonstranten op luide toon: “Kick out Zwarte Piet!”

Veel tegenstanders zijn met bussen, geregeld door anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP), vanuit Amsterdam naar Den Bosch gekomen. De demonstranten zijn door de politie en de organisatie van de intocht nadrukkelijk uit elkaar gehouden.

Rookbommetjes

Eerder waarschuwde burgemeester Jack Mikkers via de website van de gemeente Den Bosch: “Respecteer elkaar in een andere mening dan jezelf hebt. En houdt in de gaten dat we het goede voorbeeld geven aan onze kinderen.”

Voor zover bekend is niemand aangehouden, wel zijn volgens de politie een of meer rookbommetjes afgegaan van pro-piet-betogers.

Protestlocatie

De gemeente laat verder weten dat ze met de anti-pietenbeweging afspraken hebben gemaakt over hoe en waar zij mochten demonstreren. De demonstranten hebben als protestlocatie de Buitenhaven toegewezen gekregen. Daar hebben de activisten gestaan tijdens de aankomst van Sinterklaas.

In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Vooralsnog zijn er geen berichten over aanhoudingen.

Tekst: Redactie/ANP