Politiek

Tbs-systeem opnieuw onder vuur na moord op 72-jarige man uit Lelystad

Verbijsterende reacties in Nederland en politiek Den Haag nu het lijkt dat twee ex-tbs’ers vermoedelijk een 72-jarige man hebben vermoord. De twee mannen, Jan van K. en Michael B., zijn aangehouden voor de moord op de oudere man uit Lelystad.

De 48-jarige Jan van K. zat sinds 1997 vrijwel non-stop in een tbs-kliniek. Hij kende de tweede verdachte- de 35-jarige Michael B- van TBS-kliniek Oostvaarders in Almere, waar B nog steeds zat, maar op proefverlof mocht. Eén van de verdachten zou de roofmoord op de bejaarde man aan een getuige hebben opgebiecht. Die heeft vervolgens de politie ingeschakeld.

Opvallend is dat het slachtoffer zelf ook een TBS-verleden heeft én in dezelfde kliniek als de twee daders heeft gezeten.

Herinneringen

Niet alleen de politiek is verbijsterd, dat geldt ook voor nabestaanden van slachtoffers van tbs-veroordeelden. Bij Manuela Pieterse uit Leidschendam brengt het verhaal afschuwelijke herinneringen boven. Haar dochter Ximena van 15 werd vermoord door een ex-tbs’er

Artikel gaat verder onder de video:


Onder vuur

Nu het tbs-systeem opnieuw onder vuur ligt zijn alle ogen gericht op verantwoordelijk minister Sander Dekker. Eerder raakte hij ook in opspraak vanwege wat er mis ging met Michael P, de moordenaar van Anne Faber. En nu is het weer raak. De politiek vraagt om opheldering.

‘Verontrustend maar eerst goed uitzoeken’

Minister Dekker noemt de berichten over de moord op een 72-jarige man in Lelystad ”verontrustend. ”Ik begrijp heel goed dat dit vragen oproept. Het is belangrijk dat nu eerst goed wordt uitgezocht wat hier precies is gebeurd”, schrijft hij aan de Kamer.

De bewindsman kan verder weinig zeggen over de zaak omdat het strafrechtelijke onderzoek in volle gang is. ”Ik volg het op de voet en we zoeken tot op de bodem uit wat er is gebeurd. Dat is belangrijk voor de nabestaanden en voor de samenleving”, twitterde Dekker.

De man werd zondag dood aangetroffen in zijn woning. De politie vermoedt dat hij in het weekend van 19 tot 21 april om het leven is gebracht. Twee mannen van 48 en 35 jaar uit Almere zitten vast in verband met betrokkenheid bij de moord.