Weer & Verkeer

'December was een van de zachtste wintermaanden ooit'

December gaat als een zeer zachte maand de boeken in met een gemiddelde temperatuur van 5,9 graden tegen 3,7 normaal. Dat meldt Weeronline. In maar zeven andere jaren was het nog zachter.

Van echt winterweer is geen sprake geweest. Omdat het ook vaak regende en waaide leek het meer een herfstmaand dan een wintermaand.

De gebruikelijke hoeveelheid van dertien vorstdagen werd bij lange na niet gehaald. IJsdagen, waarop het de hele dag blijft vriezen, kwamen helemaal niet voor. Gemiddeld telt De Bilt ruim twee ijsdagen in december en komen in het noordoosten vier ijsdagen voor.

Hooikoorts in december

De hoogste temperaturen werden genoteerd op 17 en 19 december. Toen werd het in het zuiden, midden en oosten lenteachtig met zon en 14 tot 16 graden. Tot recordwarmte kwam het niet, omdat het in 2015 op die dagen nog warmer was. Een gevolg van het zachte weer was wel dat nog voor kerst het hooikoortsseizoen begon.

De laatste dagen van december leveren nog flink wat zonneschijn op: gemiddeld over het land zo’n 70 uur. Daarmee komt dit jaar in de top 10 van zonnigste jaren ooit.