Politiek

Wat is het Plakkaat van Verlatinghe dat Rutte speciaal voor Obama liet aanrukken

We mogen wel wat trotser zijn op onze geschiedenis, vinden VVD en CDA. Daarom moet volgens de partijen onder andere het Plakkaat van Verlatinghe permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. Willem-Alexander noemde het plakkaat zelfs in zijn eerste toespraak als koning, maar wat is deze akte waar we ineens zo vol over zouden moeten zijn?

Premier Mark Rutte is in ieder geval heel trots op het Plakkaat. Hij liet het stuk in 2014 zien aan Barack Obama, de toenmalige president van de Verenigde Staten, toen die hier op bezoek kwam. Het werd speciaal voor de president overgebracht van het Nationaal Archief in Den Haag naar het Rijksmuseum. De tekst van het plakkaat vertoont overeenkomsten met de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring uit 1776.

Lees ook: VVD en CDA: ‘We mogen best iets trotser zijn op de vaderlandse geschiedenis’

De akte voert ons terug naar 1581, de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Met het Plakkaat van Verlatinghe wordt de Spaanse koning Filips II niet langer als heerser erkend. De provinciën die het ondertekenden gingen daarna op zoek naar een nieuwe vorst, konden die niet vinden, waarna in 1588 de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een feit werd.

Samen met de Unie van Utrecht uit 1579 en de Apologie van Willem van Oranje uit 1580 wordt de akte beschouwd als de ‘geboortepapieren van Nederland’. De Unie van Utrecht is een samenwerkingsverband tussen noordelijke gewesten. Het wordt gezien als de voorloper van de Grondwet. In de Apologie van Willem van Oranje verdedigt die zich tegen de ban die over hem is uitgesproken door Filips II.

Pronkstuk

In 2018 werd het plakkaat tot ‘pronkstuk van Nederland’ gekozen in het gelijknamige televisieprogramma. Kijkers mochten toen stemmen op het erfgoed waar Nederlanders het meest trots op zijn.

Volgens de coalitiepartijen moet de verklaring dus meer voor het voetlicht worden gebracht. “Er is niks mis met gezonde vaderlandsliefde” vindt Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. “Het kan juist verbindend werken.”