Misdaad

Dader steekpartij Albert Cuypmarkt veroordeeld tot tbs

Een 46-jarige man die een marktkoopman en zijn zoon neerstak op de Albert Cuypmarkt en de moeder met een mes bedreigde, is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot tbs met voorwaarden.

Verdachte Tarik E. verkeerde volgens de rechtbank tijdens de steekpartij op 16 maart in een psychose. Daarom ontslaat de rechtbank hem van alle rechtsvervolging.

E. moet zich wel verplicht laten opnemen in een forensisch psychiatrische kliniek en alle aanwijzingen van artsen en reclassering opvolgen.

Lees ook: Twee personen zwaargewond na steekpartij Albert Cuypstraat

Ontoerekeningsvatbaar

Eerder had de officier van justitie tbs met dwangverpleging binnen een tbs-kliniek geƫist tegen E. Het OM vond dat E. niet helemaal volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De rechtbank volgt de conclusies van deskundigen dat E. werd geleid door wanen en dat de steekpartij hem daarom niet kan worden toegerekend.

Conflict

De twee slachtoffers raakten ernstig gewond. Ze meenden dat hij het op hen had gemunt vanwege hun joodse afkomst. E. zou kort ervoor geradicaliseerd zijn teruggekeerd van een vakantie in zijn geboorteland Egypte.

Volgens het OM was dat laatste niet gebleken. E. runde een waterpijpenwinkel en kende de slachtoffers. Hij had meerdere conflicten met marktkooplieden, waardoor zijn frustratie en achterdocht mogelijk waren toegenomen.

Tekst: ANP