Opmerkelijk

Een containerschip van vier voetbalvelden lang? 'De schipspotters zitten er klaar voor!'

John en Els Hofman hebben al 27 jaar een snackbar op de Rotterdamse Maasvlakte. En wel op een heel bijzondere plek: ze noemen het zelf het ‘Balkon van Europa’, omdat het -misschien wel- de meest afgelegen snackbar van Europa is. En het unieke is dat ze er de meest bijzondere schepen voorbij zien komen varen.

Dinsdag is het een bijzondere dag, want het grootste containerschip ter wereld komt aan in de Rotterdamse haven. “Dat ding komt zo dichtbij hier, je kunt hem bijna aanraken” aldus John.

Je kunt er gif op innemen: als er weer eens een bijzonder schip onze wateren op komt gevaren, dan is het druk bij de snackbar van John. “Zeker als er zo’n enorm schip langs komt varen, dan zitten de schipspotters bij mij. Die eten dan tijdens de lunch hier een broodje. Ook komen er weer drie spotters helemaal uit Zeeland! Die zijn hier iedere twee weken om een dag lang schepen te kijken.” zegt hij.

Deze keer vallen de nautische enthousiastelingen dan ook met de neus in de boter, want de MSC Gülsün komt langs. En die is niet te missen.

23.756 containers

Het containerschip dat vaart onder de Panamese vlag is maar liefst vierhonderd meter lang. Dat staat gelijk aan ongeveer vier voetbalvelden. Het langste bouwwerk van ons land, de Gerbradytoren in IJsselstijn, past er ruim in met zijn 372 meter. Na al die jaren op de Maasvlakte blijft het voor John een hele gebeurtenis: “Ik zie hier van alles gebeuren. Man overboord, container overboord, bultruggen… en zo’n containerschip van 61, 62 meter breed!”

Maar wat kan zo’n schip dan allemaal vervoeren? Om precies te zijn passen er maar liefst 23.756 containers op. Het is het eerste containerschip dat over de breedte 24 containers naast elkaar kan vervoeren. Maar dat soort dingen zeggen misschien niet zo veel. Wat meer zegt: de MSC Gülsün kan in één keer 836 miljoen paar schoenen vervoeren.

Het containerschip legt rond 14.00 uur aan bij de APTM2-terminal.