Politiek

Collega's gegijzelde journalist Robert Bas demonstreren voor rechtbank: 'Free Robert Bas'

Vele tientallen journalisten hebben zich vrijdagochtend voor de rechtbank in Rotterdam verzameld voor een protestactie tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. Het gaat om verslaggevers van verschillende media.

De demonstratie, onder het motto ‘Free Robert Bas’, is een initiatief van NRC-journalist Marcel Haenen. Hij sprak de demonstranten toe en had het over “magistratelijk machtsmisbruik”. De groep liep vervolgens een rondje om de rechtbank “in de hoop dat de rechters ons zien en horen”.

Beschermen bron

Bas is door de rechter-commissaris in gijzeling genomen omdat hij weigert als getuige in een strafzaak vragen te beantwoorden. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht omdat hij een bron wil beschermen. Het geven van antwoorden kan leiden tot een gevaarlijke situatie voor zowel de bron als voor hem, zo heeft Bas verklaard.

Rechtbankpresident Robine de Lange kwam vrijdagochtend kort naar buiten om met de journalisten te praten. “Ik begrijp dat dit voor de beroepsgroep een belangrijke beslissing is.” Op de redenen waarom Bas is vastgezet en of hij vast blijft zitten, kon ze niet ingaan. “Daar gaat de raadkamer over.”

‘Niet proportioneel’

De raadkamer van de rechtbank oordeelt vrijdag om 13.30 uur of Bas langer gegijzeld blijft. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws is de beslissing om Bas te gijzelen “wel rechtmatig, maar niet proportioneel”, zo zei hij in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Journalistenvakbond NVJ is “verbijsterd” en noemde de beslissing van de rechtbank “onbegrijpelijk” en “in hoge mate absurd”. “Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

ANP/Redactie