Politiek

Claim van ANWB over grote steun voor rekeningrijden klopt niet

Een claim die de directeur van de ANWB lange tijd heeft aangehouden over de steun van Nederland voor het invoeren van een systeem van betalen naar aantal gereden kilometers, is fout. Dat blijkt na navraag van Hart van Nederland. Volgens Frits van Bruggen zou uit onderzoek blijken dat 80 procent van de Nederlanders voor zo’n systeem van rekeningrijden is, maar in werkelijkheid wordt in geen enkel onderzoek een steunpercentage van boven de 68 procent bereikt.

De ANWB erkent dat de directeur niet de juiste cijfers noemde. “De 80 procent is fout”, zegt woordvoerder Ad Vonk. Al kan dat volgens hem gebeuren “in het geweld van het politieke.”

Van Bruggen noemt al sinds 2018 dat 80 procent van de Nederlanders achter een systeem van ‘betalen naar gebruik’ staat, waarbij de motorrijtuigenbelasting wordt afgeschaft. Woensdag werd het getal volop in de media overgenomen na de presentatie van het Deltaplan Mobiliteit 2030. In die visie op de toekomst van het verkeer in Nederland, waaraan de ANWB heeft meegewerkt, wordt gepleit voor de introductie van een vlakke kilometerheffing.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders nog steeds tegen rekeningrijden

‘Politiek beladen’

Het onderzoek waaraan Van Bruggen ook gisteren weer veelvuldig refereerde is een onderzoek van de ANWB dat ruim twee jaar geleden is gedaan in samenwerking met marktonderzoeksbureau Ruigrok. Op basis van antwoorden op de stelling ‘Het is eerlijker om te betalen voor het gebruik van de auto dan voor het bezit’ zegt in totaal 66 procent het hiermee zeer eens of eens mee te zijn, nog steeds bijna twee derde van de ondervraagden.

Deze uitslagen zijn in lijn met andere onderzoeken die kilometerheffing inkaderen binnen de voorwaarde dat de motorrijtuigenbelasting daarbij wordt afgeschaft. Bij het onderzoek wordt bewust gekozen om de minder bekende term ‘belasten naar gebruik’ toe te passen, omdat dit niet zo politiek beladen is als de termen ‘rekeningrijden’ en ‘kilometerheffing’.


Oh Oh Den Haag is de podcast waarin verslaggeefster Charlotte Nijs politiek Den Haag confronteert met jouw nieuws. Iedere week voelt ze politici aan de tand over wat speelt in het land en stelt ze de vraag: wat schieten we op met Den Haag?

Luister hem hier:

Heb je een onderwerp waar Charlotte in moet duiken? Mail het naar politiek@sbs.nl, dan gaat ze er mee aan de slag.


Nauwelijks steun

Wanneer mensen direct wordt gevraagd naar hun mening over rekeningrijden daalt de steun enorm, zo bleek uit onderzoek op woensdag van Hart van Nederland in samenwerking met Maurice de Hond. Van de 4.247 respondenten was de steun toen slechts 36 procent. Onder de deelnemende ANWB-leden was dit percentage nauwelijks hoger, met 38 procent. Dat de ANWB dan ook niet dezelfde lijn lijkt te volgen als haar leden wordt ook duidelijk in reacties van deelnemers aan het onderzoek: “De ANWB zou dit soort kwesties aan haar leden moeten voorleggen. Ik vind niet dat ze op deze manier namens de leden spreekt.”