'Werkzaamheden circuit Zandvoort moeten direct stoppen vanwege beschermde dieren'

Stichting Natuurbelang eist dat de werkzaamheden op circuit Zandvoort per direct worden stopgezet. Niet alleen zouden ze catastrofaal zijn voor de bedreigde diersoorten die in het gebied leven, volgens hen zijn ook de ontheffingen te snel afgegeven door de Provincie. De stichting stapt dan ook naar de rechter.

“Het kort geding gaat over de ontheffing van de beschermde dieren hier in Zandvoort”, zegt Harry Hobo van Stichting Natuurbelang. “Het gaat over zandhagedissen en rugstreeppadden. Wij vinden dat die ontheffing op onterechte gronden is verleend.”

Beschermde dieren

De dieren staan onder druk in Nederland en staan om die reden op de lijst met beschermde diersoorten. “Het gaat niet zo goed met die beesten en dan moet je daar heel voorzichtig mee zijn”, aldus Hobo. “Het gaat om het verstoren van het leefgebied van deze beesten.”

De bedoeling is dat de zandhagedissen en rugstreeppadden verplaatst worden. “De ontheffing wordt verleend onder mom van de veiligheid, omdat dieren dan van onder geschikt belang zijn. Wij denken dat dat onterecht is en dat het een tactiek is.”

‘Vangen is verkeerd gedaan’

Dat verplaatsen is volgens Hobo een heel complexe zaak. “En wil je dat goed doen, dan moet je daar weken de tijd voor nemen. Het vangen van de dieren is op een verkeerde manier gedaan. De beesten zijn koudbloedig en dat betekent dat de beesten in september bijna niet bewegen. Zeker als het wat kouder is.”

“Men mocht de dieren wegvangen vanaf begin september en eigenlijk is het maar vier dagen goed weer geweest.” Ook is er volgens Hobo al te vroeg begonnen met het weghalen van struiken. “Dat heeft zeker gevolgen gehad voor de dieren.”

Race op Circuit Zandvoort

Begin mei moet er een Formule 1-race gereden worden op het circuit van Zandvoort. De Formule 1 komt na 35 jaar terug in Zandvoort, mede door de enorme populariteit van Max Verstappen.

Lees ook: Het is zover! Datum van GP Zandvoort is bekend

Dinsdag dient bij de rechtbank van Noord-Holland het kort geding van de Stichting Natuurbelang. De Stichting vindt dat de Formule 1 niet mag doorgaan als de dieren in hun leefgebied worden gestoord of gedood.

De provincie Noord-Holland, die de ontheffing verleende, ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet, laat een woordvoerder weten. “Onze omgevingsdienst heeft de procedures goed gevolgd.”