Lifestyle & Entertainment

Chateau Meiland dichtbij: ook in Nederland kan je slapen op een kasteel

Het succes van Chateau Meiland is een gigantische opsteker voor de B&B’s in Nederlandse kastelen. Het kijkcijfercanon van SBS won dinsdag de Televizier-Ring en is de komende drie jaar volgeboekt. In Nederlandse kastelen is wel plek. Nog wel.

Neem Kasteel Ophemert bij Tiel, grotendeels gebouwd in de 17e eeuw. Een prachtige locatie om tot rust te komen, een nachtje te slapen. De kasteeldame en -heer ontvangen enthousiast hun gasten. “Zelf wonen we met onze twee dochters in het koetshuis. We hebben aan het kasteel heel veel veranderd, op laten knappen”, zegt kasteelvrouw Alexandra van Dedem. “Al het geld dat binnenkomt investeren we in het onderhoud van het kasteel en de tuinen”, valt kasteelheer Arthur van Dedem haar bij.

De familie Van Dedem is, net als de familie Meiland, volop in de weer om van hun kasteel een succes te maken. Er zijn statige kamers, het een trouw- en condoleance-locatie en bedrijven komen er vergaderen. De inkomsten zijn broodnodig, zegt Alexandra. “Het is bittere noodzaak. Er is een hoge erfpacht. En je moet een hele hoop restaureren.”

Herkenbare taferelen Chateau Meiland

“Die Martien die alsmaar doorgaat, die rent en vliegt. Ik herken zo ongelooflijk goed hoe zij werken en tobben en positief zijn. En het toch allemaal voor elkaar krijgen. Dat moet je wel hebben, die instelling.” Alexandra heeft genoten van de uitreiking van de Televizier-Ring.

Lees ook: Wat gooeeed! Chateau Meiland wint Gouden Televizier-Ring

De kasteelvrouwe van Ophemert heeft nog wel een tip voor de familie Meiland: laat de kamers door iemand anders doen. ” Het is anders niet vol te houden. Dus wij besteden dat nu uit. Dat gaat de familie Meiland zeker ook doen”, aldus Alexandra.

Steeds meer B&B’s in Nederland

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Nederland steeds meer B&B’s krijgt. Een verband met Chateau Meiland is niet direct te leggen. De stijging zie je op allerlei soorten B&B’s. Woordvoerder René Dessing van stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen: “In Nederland zijn zo’n 30 tot 40 kastelen en buitenplaatsen waar mensen als gast welkom zijn. Dat is een goed bewaard geheim.” Maar dankzij Chateau Meiland komt het logeren op een kasteel wel steeds meer onder de aandacht.

Wil je zelf een B&B beginnen?

Als je zelf een B&B wilt beginnen, dan moet je wel aan zaken denken. Volgens bedenbreakfast.nl is de eerste vraag die je vooral aan jezelf moet stellen: hoe graag wil ik dit? Het is al te zien in Chateau Meiland: een B&B is hard werken, het gaat altijd door. Bovendien moet je een deel van je privacy opgeven.

Wie een B&B begint moet ook denken aan veiligheid (brandmelders, enz.) maar ook de zakelijke kant niet vergeten. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een goed financieel plan zijn onmisbaar. De laatste tip die bedenbreakfast.nl geeft: een goede eerste indruk is belangrijk.