Charly (17) al maanden vast in Spaanse cel na aangifte aanranding

De 17-jarige Charly zit al vijf maanden vast in een Spaanse cel zonder dat de Spaanse justitie onderzoek heeft gedaan. Er is door twee Britse meisjes aangifte gedaan tegen de Noord-Hollander. Ze zeggen dat ze door hem zijn aangerand.

Charly is afgelopen zomer met zijn ouders en broer op zonvakantie in Alicante als hij op de laatste dag afspreekt met twee Britse meisjes bij het zwembad. Ze zijn 12 en 14 jaar oud, maar hebben volgens Charly over hun leeftijd gelogen. De meisjes vroegen hem een fles wodka mee te nemen. Volgens de hem kussen ze en hij streelt een van de meisjes. In de auto op weg naar huis wordt Charly aangehouden door de Spaanse politie en belandt hij in de cel.

Isoleercel

De meisjes hebben aangifte gedaan en beschuldigen hem van seksueel misbruik, maar Charly zegt dat alles is gebeurd met wederzijdse instemming. Daarnaast is de Spaanse justitie nog steeds niet aan een onderzoek begonnen. De omstandigheden waaronder Charly in de cel zit zijn slecht en de feestdagen zijn in mineur doorgebracht. “Charly spreekt de taal niet en daardoor is er veel onbegrip. Hij belandt af en toe zelfs in de isoleercel hierdoor”, aldus vader Marco. Met kerst heeft hij zijn zoon bezocht, en het gaat niet goed met hem.

Kamervragen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het gezin consulaire hulp, maar kan nog niet veel betekenen, omdat het ministerie naar eigen zeggen niet gaat over het Spaanse beleid op dit gebied. Tweede Kamerlid voor het CDA Martijn van Helvert heeft om opheldering gevraagd en kamervragen gesteld. Antwoord daarop komt in januari, na het kerstreces.