CBR stelt orde op zaken, einde aan lange wachttijden praktijkexamens autorijbewijs

Er lijkt vooralsnog een einde te zijn gekomen aan de lange wachttijden bij het CBR. Mensen die zich vorige week meldden om voor de eerste keer af te rijden voor hun rijbewijs B, moeten gemiddeld 3,6 weken wachten tot ze hun praktijkexamen ook daadwerkelijk af kunnen leggen.

Het CBR had de laatste paar maanden te maken met grote vertragingen bij het aanvragen van praktijkexamens of het verwerken van gezondheidsverklaringen.

Tien weken wachten

Sinds begin dit jaar voldoet elke examenlocatie aan de norm: nergens moeten afrijders langer dan zeven weken wachten op hun examen.

Dat blijkt uit het overzicht van de wachttijden die wekelijks op de site van het CBR verschijnt. Sinds begin 2016 liepen de wachttijden flink op, onder andere vanwege de aantrekkende economie en de populariteit van 2toDrive.

Lees ook: Lange wachttijden CBR blijven tot eind 2019

In 2016 duurde het op sommige examenlocaties soms wel tien weken voordat er afgereden kon worden en ook halverwege vorig jaar werden dat soort wachttijden gehaald.

Bekijk hieronder hoe lang jij moet wachten op de praktijkexamen:


Volgens het CBR kwam de wachttijd tussen 2009 en 2016 nooit boven de zeven weken. In 2009 sprak het CBR met brancheorganisaties en het Ministerie van Infrastructuur af dat de wachttijd voor het eerste examen niet boven de zeven weken en voor het herexamen niet boven de vijf weken mocht komen. Ook voor herexamens voldoen sinds begin dit jaar alle locaties aan die norm.

Dit viel op aan de wachttijden over de afgelopen twaalf weken voor de 54 examenlocaties in Nederland:

  • Bij alle vier de examenlocaties in Drenthe was de gemiddelde wachttijd slechts een week.
  • Examenlocatie Venlo-Blerick (Limburg) en Spijkenisse (Zuid-Holland) voldoen maar net aan de norm: hier is het gemiddeld zeven weken wachten voordat je af mag rijden voor het B-rijbewijs.
  • In Eindhoven en Dordrecht maakten de examenlocaties de grootste daling mee: bij deze examenlocaties lagen de wachttijden begin december (week 49) nog op gemiddeld zeven weken, de afgelopen week was dat nog maar één week. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de wachttijden hier twee weken geleden nog vijf weken was: het schommelt dus nogal.
  • Een meer stabiele daling is te zien in Leeuwarden, Sneek (Friesland) en Terneuzen (Zeeland). Daar nemen de wachttijden geleidelijk af van zo’n zes tot zeven weken begin december naar één of twee weken nu.

Nieuwe examinatoren

Het CBR schrijft de daling zelf toe aan het succes van eerder aangekondigde maatregelen, zoals het aannemen van meer mensen en het terugdringen van uitval. ”De instroom van nieuwe examinatoren verloopt volgens planning. Ook is de uitval tijdens de interne vakopleiding gedaald. Verder is het ziekteverzuim gedaald en helpt het overwerk”, aldus het CBR.

Lees ook: Extra maatregelen CBR om wachttijd rijexamens terug te dringen

Toch is het nog te vroeg om te juichen. In het voorjaar en de vroege zomer beleven de examenlocaties jaarlijks een piekmoment: mensen willen graag vóór de zomer hun rijbewijs hebben. Het zou dan ook goed kunnen dat de wachttijden in de komende weken weer op gaan lopen. Het CBR houdt zich daarom vast aan haar eerder uitgesproken voorspelling dat ‘de drukte tot het najaar 2019 aan kan houden’.

Bekijk hieronder hoeveel Nederlanders in het bezit zijn van ‘het roze papiertje’:


Toezicht

Vooralsnog is er bij het CBR op dit moment weinig reden voor vrolijkheid. Vorige week kondigde minister Van Nieuwenhuizen aan dat het toezicht op het CBR door zowel de Raad van Toezicht als vanuit het ministerie is aangescherpt. ”De doorlooptijden van een medische beoordeling zijn te lang en de bereikbaarheid van het CBR voor burgers met vragen en klachten is onvoldoende”, aldus de minister.

Lees ook: Directeur van onder verscherpt toezicht gesteld CBR neemt ontslag

Twee dagen later kondigde CBR-directeur Delsing aan af te zien van een herbenoeming voor een tweede termijn als algemeen directeur.