112

Carmen verloor hartsvriendin door drankrijder: 'Blij met hardere aanpak'

Carmen van Heel verloor haar goede vriendin Ellen in 2011 bij een ernstig ongeval. De veroorzaker daarvan zat met alcohol op achter het stuur. Minister Grapperhaus wil dit soort malloten harder aanpakken en dat juicht Carmen ontzettend toe.

Na een avond stappen fietsen de 17-jarige Ellen en haar vriendinnen naar huis. Uit het niets komt met 110 kilometer per uur een auto voorbij razen. Ellen ziet het voertuig niet aankomen en wordt doodgereden.

Negen keer de weg op ondanks rijverbod

De 21-jarige bestuurder gaat ervandoor. Later blijkt hij dronken te zijn. “Dat doet gewoon pijn. Hij is verschillende feesten afgegaan en dat je dan keer op keer besluit om door te rijden, met zoveel alcohol in je bloed.”

De drankrijder krijgt een celstraf en een rijontzegging voor tien jaar. Maar na zijn vrijlating stapt hij negen keer zonder rijbewijs in de auto.

Carmen zag het fatale ongeluk voor haar ogen gebeuren en zit er nog steeds mee. “Het is nog steeds een heel groot gemis. Ik deed alles met haar samen. We waren echt allerbeste vriendinnen. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk.”

Gevangenisstraf voor drankrijder

Met nieuwe maatregelen wil minister Ferd Grapperhaus drankrijders zoals de 21-jarige man die Ellen doodreed, harder aanpakken. Door de nieuwe maatregelen kan er al gelijk na de uitspraak van de rechter een rijverbod opgelegd worden. De dader kan dan niet, in afwachting van het hoger beroep, alsnog de weg op.

Ook kan er een rijverbod worden opgelegd van maximaal vijf jaar, met als stok achter de deur een gevangenisstraf als iemand toch de weg op gaat. Alle maatregelen gelden ook voor mensen die met drugs op achter het stuur kruipen.

Carmen hoopt dat de hardere aanpak van drankrijders meer slachtoffers voorkomt. “Ik denk: hoe meer dit gedaan wordt, hoe minder roekeloze rijders er op de weg zijn. Dan wordt het veiliger voor mensen als wij.”