Lifestyle & Entertainment

Henk-Jan bouwt gigantisch carbidkanon met veertig melkbussen

Na jarenlang carbidschieten met één melkbus, vond Henk-Jan Reinders uit Emmen het hoog tijd voor iets nieuws. Hij bouwt nu aan een enorm carbidkanon met veertig melkbussen. “Ik weet niet anders dan dat ik carbid schiet.”

Lees ook: Man zwaargewond door carbidschieten met giertank

Carbidschieten is een lange traditie in Emmen, de stad waar Henk-Jan is geboren en getogen. Zijn vader deed het al, Henk-Jan haakte op jonge leeftijd aan en is op zijn 56e nog even fanatiek als altijd. Maar dat schieten met één klein busje vond hij na al die jaren een beetje saai worden. “Dan wil je een keer iets groters, je weet wel hoe dat gaat.”

Twintig melkbussen per wiel

Begin oktober startte hij met het bouwen van een imposant carbidkanon: twee draaiende wielen met twintig melkbussen aan elk wiel. Sindsdien stak Henk-Jan ieder spaarzaam uurtje in zijn melkbusmitrailleur. Nu is het gevaarte bijna klaar, alleen het ontstekingsmechanisme moet hij nog werkend krijgen.

Henk-Jan: “Voor mij is dit pure ontspanning, pure hobby. Ik doe dit ook gewoon uit mijn hoofd, zonder tekening. Ik bedenk iets en vervolgens maak ik het. Als het in mijn gedachten werkt, dan moet het in de praktijk ook lukken. Met hier en daar wat aanpassingen. Het moet natuurlijk ook een beetje veilig en verantwoord zijn.”

Carbidkanon moet nog worden getest

De carbidschieter legt uit dat de twee wielen afzonderlijk te bedienen zijn en dat alleen de bovenste melkbus wordt afgevuurd. “Zo gaan de bussen het rijtje af terwijl ik het wiel draai”, legt Henk-Jan uit. Tenminste, als alles naar behoren werkt. Henk-Jan heeft daarom afgelopen zaterdag alvast proef geschoten. “Hij moet natuurlijk wel op tijd af!”