Gezondheid

Campagne tegen eenzaamheid bij mensen met dementie: 'Ik kan nog steeds van alles doen'

Bijna de helft van mensen met dementie voelt zich eenzaam. Daarom start maandag de campagne ‘Dementievriendelijk in je buurt’. Deze campagne richt zich op de sociale omgeving van mensen met dementie. De 35-jarige Jeffrey Swaab kreeg in februari de diagnose Alzheimer. Sindsdien doen zijn vrienden er alles aan om hem uit een sociaal isolement te houden.

“Veel mensen denken dat ik een smet heb of zo. Maar dat heb ik niet”, vertelt Jeffrey. “Ik kan nog steeds van alles doen.” Daar zijn de vrienden van Jeffrey het volledig mee eens. Vaak ondernemen ze samen activiteiten zoals flyboarden, motor rijden of in een bootje het meer op.

“Als je een goede vriend als het ware ziet wegglijden doet dat soms wat pijn”, vertelt Alexander Driessen, een goede vriend van Jeffrey. “Wij hebben als vriendengroep besloten alles eruit te halen en hem overal mee naartoe te nemen.”

Lees ook: Wilco (52) heeft al zeven jaar dementie: ‘Je hebt het verdriet van je kinderen en je man’

Dementie

“Mensen met dementie vinden het niet fijn om hulp te vragen”, vertelt Julie Meerveld, campagneleider van ‘Dementievriendelijk in je buurt’. “Ze voelen zich vaak onzeker en trekken zich dan terug. Op dat soort momenten is het goed om spontaan, kleine dingen aan te bieden of samen te doen.”

“Goede vrienden zijn er ook voor je als het even niet goed gaat”, verklaart Alexander. “Er zijn zoveel dingen die je gewoon nog kan doen. Iedereen kan een rondje rijden in de auto, of in de dierentuin staan. Iedereen vindt het leuk om ergens bij te horen.”

Ook Jeffrey beaamt de uitleg van zijn goede vriend Alexander. “Mijn vrienden betekenen alles voor mij.”