Opmerkelijk

Buurvrouwen in Amsterdamse Jordaan spelen elkaar de zwartepiet toe

In de Jordaan lijkt het op dit moment èven wat minder gezellig dan normaal en dat komt allemaal door Zwarte Piet…

De Jordanese buurvrouwen Rietje en Lida versieren voor bijna elke feestdag de voorgevel van hun woning, zo ook met Sinterklaas. Maar hun Spaanse overbuuf vindt de Zwarte Pieten die ook aan de gevel hangen puur racisme, en dat steekt ze bepaald niet onder stoelen of banken.

De Spaanse vrouw, volgens omwonenden een student die tijdelijk in Amsterdam woont via een uitwisselingsproject, heeft een enorm spandoek aan haar gevel gehangen met daarop de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

Lida snapt er niets van. Ze versieren de voorgevel al twintig jaar en niet alleen met Sinterklaas, maar ook met Halloween en Kerstmis, en nog nooit hebben ze daar kritiek op gekregen.

‘Laat me met rust!’

Dat er ineens een enorm spandoek aan de overkant hangt, verbaast haar. “Dit heeft niets met racisme te maken”, vindt Lida. “Iedereen is hier vrij in zijn doen en laten. Willen ze groen, dan nemen ze groen, willen ze paars, dan nemen ze paars. Ik vind het goed maar laat mij met rust. Ik doe het al twintig jaar!”

De studente heeft zich nooit gemeld bij Lida en Rietje, op een dag hing het spandoek er ineens. “Ik kan dat hele mens niet, ze is nog nooit bij me aan de deur geweest. En trouwens, al zou ze aan de deur komen om te vragen ze te verwijderen, dan doe ik dat toch niet.”

Verdrietig

Onderbuurvrouw Rietje wordt “een beetje verdrietig” van de hele situatie. Maar, wat hen betreft hangen de sinterklaasversieringen er volgend jaar gewoon weer. “Bij leven en welzijn wel”, glimlacht Rietje.

“Nee, ze maken mij blij en nooit bang! Ik ben een Jordanees van geboorte dus je weet hoop ik wel wat dat betekent…” “Daar moet je geen ruzie mee krijgen!”, vult Lida triomfantelijk aan.