Politiek

Buurtbewoners zijn afvaldumpingen zat en nemen heft in eigen handen

In Sittard-Geleen is de buurt het zat. Iedere dag dumpen onbekenden afval langs de weg. “Mensen ruimen hun complete zolders op, rijden hierheen en legen de aanhanger. Van kerstspullen tot plastic, papier, en vorige week zelfs drugsvaten. Het is niet bij te houden”, zegt buurtbewoner Melle van Buren.

Van Buren ruimt elke dag vuilnis op en zijn buurtgenoten doen mee en spreken mensen soms ook op hun gedrag aan. “Dan poepen er honden op straat en zeg je er wat van. Dan word je bedreigd hier. ‘we weten waar je woont’, hoor je dan. Sommigen van ons zijn gestopt met prikken. Eentje loopt nu rond met een taser”.

Jarenlang probleem

De gemeente steunt de buurtactie met prikkers en vuilniszakken. “Dit probleem speelt hier al jarenlang en helaas niet alleen in deze buurt. Wij houden nauw contact met de afvalambassadeurs in de hele gemeente, want er zijn meer initiatieven zoals deze”, zegt Janneke Peeters, woordvoerder van de gemeente.

Bezuinigingen

Een krap budget leidde begin dit jaar tot bezuinigingen op de begroting van onderhoud van openbare ruimtes. “Jarenlang stonden we op niveau A, het beste niveau, met veelvuldige veeg rondes, ophaaldiensten en actief onkruid wieden”, zegt CDA-Raadslid Peter Henssen. “Nu zijn we gekelderd naar niveau C. Daar waren wij geen voorstander van, want wij maken ons al jarenlang hard voor dit probleem”.

“Het is niet een kwestie van geld, maar gedrag van de mensen die dumpen”, weerlegt Janneke Peeters. “De gemeente heeft ook camera’s opgehangen. Waar en hoeveel zeg ik niet, dat houden we liever voor onszelf natuurlijk.”