112

Plofkraak Amsterdam schokt buurt: 'Ik ben snel de wc ingevlucht'

Bewoners aan de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam zijn geschrokken van de plofkraak dinsdagochtend. Rond 3.00 uur hoorde de bewoners twee harde knallen, waarna bij de meesten de ruiten eruit sprongen. Bij de plofkraak raakte één bewoner gewond.

“Wij schrokken wakker van geschreeuw”, vertelt een van de buurtbewoners. “Iets later hoorde we een hele harde knal. Het leek wel een bombardement, ineens dachten we: ‘Nee het is de pinautomaat.’ Toen kwam de tweede knal.”

‘Ik was wel een beetje bang’

“In onze kamer lag overal glas. Ik was wel een beetje bang, omdat ik in eerste instantie niet wist wat het was en wat me overkwam. Gelukkig bleek al vrij snel dat het verder niets in huis was. Maar ik heb niet uit het raam durven te kijken, je weet nooit wat voor mensen je tegenover je hebt.”

Een andere buurtbewoner vertelt wakker geschrokken te zijn van de knal: “Je hoort mensen schreeuwen, glas rinkelen. Ik liep mijn slaapkamer uit en in de hal hoorde ik de tweede knal. Ik ben toen mijn wc in gevlucht om dekking te zoeken. Een aanslag gaat natuurlijk wel even door je hoofd, maar al snel leek me dat ‘s nachts niet logisch.”

Lees ook: Slapende bewoner gewond door vallend glas na plofkraak in Amsterdam

Plofkraak

“Ik keek uit het raam en zag de hele straat vol rook staan”, vertelt een derde buurtbewoner. “Ik hoorde mensen op straat schreeuwen naar de gasten die bezig waren bij de pinautomaat. Toen heb ik 112 gebeld. Na een halve minuut kwam er al een motoragent.”

“Bij ons zijn er vijf ruiten uit, bij de onderburen zes. Gelukkig waren de gordijnen dicht, dus lag het glas niet ver de kamer in. Maar het was even schrikken. Je weet gewoon niet hoe je moet reageren in eerste instantie. Later komt dat pas op gang. Dan bedenk je dat je 112 moet bellen en moet gaan kijken hoe mensen eruit zien.”