Misdaad

Het was 'schrikken' in Didam, 'waar nooit wat gebeurt'

Bewoners in het Gelderse Didam zijn geschrokken van de dode vrouw die zaterdagavond werd gevonden in haar huis aan de Hooiberg. De vriend van het slachtoffer is opgepakt.

Het was schrikken voor een stel dat tegenover het huis woont. “In eerste instantie merkte ik er niet zoveel van”, vertelt de man tegen Hart van Nederland. “Ik kwam net onder de douche vandaan toen ik plots gebeld werd door mijn zoon. Hij maakte zich zorgen, want hij had het nieuws al gehoord.”

Lees ook: Dode vrouw gevonden in woning Didam, ‘vriend aangehouden’

Zijn vrouw is toen naar buitengegaan. “Het was een flinke consternatie: politie, brandweer, ambulances. Ook stonden er al heel veel buren.” De geruchtenstroom kwam al snel op gang. “Ik hoorde iets over een misdrijf en dacht: oh god, er zal toch niet iets heel ergs gebeurd zijn. Stukje bij beetje hoorden we meer.”

De overbuurvrouw is daarna weer naar binnengegaan. “Ik ben geen sensatiezoeker.” Hun zoon had contact met buurtbewoners die alles konden zien. “Hij zei: er komt nu zo’n grote wagen van de politie aan. Toen wisten we genoeg.”

‘Rustige, bijna saaie buurt’

Ze heeft er slecht van geslapen. “Je merkt toch dat je een soort spanning in je lichaam hebt.” Ook haar man is geschrokken. “Het is hier heel rustig, altijd netjes en nooit rumoer.” Het stel woont al zeventien jaar in Didam. “Je zou het bijna saai kunnen noemen.”

Een andere buurtbewoner hoorde zondagochtend pas wat er gebeurd was. “We liepen naar buiten en toen vertelden de buren erover.” Ze kende het slachtoffer en de verdachte niet. “Ik heb ze ook nooit gezien.”

Slachtoffer Didam niet bekend

De overburen keken uit op het balkon van het huis waar de vrouw gevonden werd. “Ik heb ze in de zomer weleens gezien”, vertelt de man. Zijn vrouw heeft weleens een kort praatje met het slachtoffer gemaakt. “Maar hem kende ik niet.”

In de buurt gaat het gerucht dat de vrouw en haar vriend al de hele ruzie zouden hebben. De politie zou zelfs voor hun deur hebben gestaan. Dat heeft de buurman ook gehoord, “maar ik heb nooit wat gezien”.

Zijn vrouw moet denken aan de ouders van de omgekomen vrouw. “Je zal maar het bericht krijgen. Het is altijd erg, maar deze dagen komt het dubbel zo hard aan.” Het is tragisch, vindt de andere buurvrouw. “Zo vlak voor de Kerst, tjongejongejonge.”