112

Buurman Michel over 'geheimzinnig' keldergezin: 'Waar is de rest?'

Een voormalige buurman uit het Overijsselse Hasselt vond het ‘keldergezin’ uit Ruinerwold “altijd wel apart”. De man vertelt over een geblindeerd busje waarmee de negen kinderen thuis werden gebracht.

Michel Smit woonde in de straat in Hasselt waar ook het keldergezin woonde. Het gezin vertrok in 2005 naar het naburige Zwartsluis. In 2010 gingen ze in Ruinerwold wonen, waar de vader en zes kinderen negen jaar in een afgesloten ruimte leefden.

Een andere buurvrouw die Hart van Nederland eerder sprak, zei dat het gezin “erg op zichzelf was”. Ook buurman Michel kan zich de familie goed herinneren. Contact met zijn bijzondere buren had hij niet. “Het had een geheimzinnige sfeer.”

Lees ook: Sandra woonde naast keldergezin: ‘Niet Josef, maar vader had touwtjes in handen’

Kinderen uit geblindeerd busje

Volgens Michel reed er vaak een geblindeerd busje de straat in. “Dan kwam er iemand het huis uit die de deur van het busje opendeed. Vervolgens kwamen er heel wat kinderen naar buiten. Negen, als ik goed telde.”

Ook een paar straten verderop werden er volgens de Hasselter kinderen afgezet. “Ik zag ze weleens als ik de hond uitliet. Ze gingen door de bosjes en struiken naar huis. Het was altijd een beetje raar.”

Briefje over overlijden moeder

De moeder van het gezin zou in 2004 zijn overleden, toen zij in Hasselt woonden. “De vorige buurvrouw, die hier niet meer woont, heeft toen een briefje in de brievenbus gekregen waarin stond dat ze was overleden.”

Daarna heeft Michel niets meer van het overlijden meegekregen. “Normaal zie je dan wel dat er iets in de straat voorbijrijdt, een schouwwagen ofzo. Niets.”

Lees ook: Dirk werkte samen met Josef B. uit Ruinerwold: ‘Het was een heel fijne vent’

Keldergezin had geen contact

Met de buitenwereld had de vader geen contact. “En de kinderen mochten al helemaal geen contact hebben”, herinnert de voormalige buurman zich. “Ik kwam een keer langs een meisje dat in de tuin stond. Ze was aan het schoffelen. Ik zei haar gedag, keek even naar mijn hond en weer terug. Ze was alweer naar binnen. Mensenschuw.”

Een vreemd gezin dus, zegt Michel. “Eigenlijk maakte ik mij wel zorgen over die kinderen, ja. Je hoort allerlei dingen, maar je weet niets. Dus je doet ook niets.”

‘Ik zou in de tuin zoeken’

Het gezin verhuisde naar Zwartsluis en is nu in het nieuws omdat ze negen jaar in een afgesloten ruimte in Ruinerwold leefden. De voormalige buurman heeft veel vragen, “maar door alle verhalen vallen wel steeds meer dingen op hun plaats. Je hebt toch je vermoedens.”

Michel denkt dat er in Hasselt meer dingen in de woning van het keldergezin zijn gebeurd. “Het was er altijd begroeid en het huis had achter een overkapping. Je kon niet zien wat er binnen gebeurde.”

Hij gaat ervan uit dat de politie gronding onderzoek zal doen. “Ik denk dat ze goed moeten kijken in de tuin. Er wordt nu gesproken over zes kinderen, maar ik zag er toch echt meer uit dat busje komen. Waar is de rest?”