Opmerkelijk

Brabantse brandweermannen gaan vloggen bij calamiteiten

Vloggen of een instagram-account over je beroep, steeds meer mensen doen het. De brandweervloggers Rick en Richard zijn een groot succes op Youtube. De Brabanders gaan nu ook bij calamiteiten zoals branden en ongevallen filmen. Op die manier hopen ze een zo’n compleet mogelijk beeld van het vak te geven.

Tot nu toe gaven ze alleen een kijkje achter de schermen, maar woensdag plaatsen de Bredase brandweervloggers Rick en Richard hun eerste vlog met echte calamiteiten.

Volgens brandweerman Rick van den Belt heeft het geen invloed op de snelheid van hun werk. “We doen de camera’s in de voertuigen of op het pak. Dan gaan we rijden en gewoon aan het werk, de incidenten afhandelen zoals we normaal doen. Dan kan het zijn dat we achteraf nog even snel iets inspreken hoe het is gegaan, wat we hebben gedaan, wat er aan de hand was.”

Om privacyredenen worden slachtoffers onherkenbaar gemaakt in de video’s, vertelt collega Richard Broeders. “Het is wel zo dat we natuurlijk alles blurren. Je kan niet zien wie het is, dus dat mensen zien: ‘o, dat is mijn buurman of mijn buurvrouw.”’

Vloggen over je beroep steeds populairder

De vlogs van Rick en Richard zijn niet de enige die werk in de praktijk laten zien. Van dokter tot brandweerman, van schoonmaker tot piloot, ze scoren allemaal goed met hun eigen kijkje achter de schermen. Zoals Frisse Kater die met de schoonmaak van extreme situaties op YouTube 300 duizend unieke bezoekers trekt. Anesthesioloog Nick Jongejan plaatst vrolijke afscheidsfilmpjes over het wel en wee op de afdeling.

Lees ook: Deze jongen vlogde alsof hij in de Tweede Wereldoorlog leefde

Het succes komt volgens Rick omdat het veel dichterbij komt. “Ik denk toch omdat je een kijkje krijgt vanuit onze ogen, en niet alleen van een folder of website,” zegt hij. Richard voegt toe: “Beeld spreekt natuurlijk veel meer. Als je tegenwoordig iemand zijn wasmachine checkt hoe die werkt, kijken ze naar YouTube, gaan ze niet in de handleiding zitten.”