Veel bouwprojecten kunnen weer verder door flink versoepelde PFAS-norm

De norm voor schadelijke chemische stoffen in de grond, zogenoemde PFAS, wordt acht keer zo hoog. Een groot deel van de bouw- en baggerprojecten kan door de verhoogde PFAS-norm weer doorgaan.

De norm gaat naar 0,1 microgram PFAS per kilo grond – de laagst meetbare hoeveelheid – naar 0,8 microgram. Het ministerie van Infrastructuur had beloofd voor 1 december met een nieuwe norm te komen, op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) was voornemens vrijdag naar buiten te komen met de nieuwe PFAS-norm.

Bouwprojecten in de knel

Nadat bekend werd dat vrijwel overal in de Nederlandse bodem PFAS zit, stelde het kabinet deze zomer zeer strenge normen in, afhankelijk van het type bodem. Daardoor kwamen veel bouw- en baggerprojecten in de knel. Vanwege de stikstofimpasse en de problemen die door de PFAS-norm zijn ontstaan, gingen bouwers uit woede het Malieveld op.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de stikstofcrisis

Hoeveel projecten die nu stilliggen weer op gang komen, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk gaat het om driekwart, maar dit is een grove schatting, aldus een coalitiebron.

De norm van 0,8 microgram is een veilig geachte ‘achtergrondwaarde’. Als de PFAS in de bodem onder deze grens blijven, mag er grond verplaatst worden. De norm van 0,1 microgram zorgde ervoor dat dit in een groot deel van de gevallen niet mocht.

ANP