Bouwers vreugdevuur Scheveningen: 'Dit jaar gaan we opnieuw bouwen'

De bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen zijn van plan om aan het einde van dit jaar opnieuw een groot vreugdevuur te bouwen. Dit heeft de organisatie woensdagavond bekend gemaakt tijdens een persconferentie.

De vuurstapel die in oudejaarsnacht zorgde voor een regen van brandend hout, voldeed aan de regels die de gemeente Den Haag had gesteld. De stapel was volgens de bouwers 10.000 kubieke meter groot, evenveel als het gestelde maximum.

Volgens de bouwers heeft de gemeente op 30 december verordonneerd dat er geen nieuw hout mocht worden aangevoerd. Daarop zijn de laatste drie trailers met pallets teruggestuurd. De stapel was toen 9300 kubieke meter groot en er lag nog 700 kubieke meter naast. Die is toen nog ophoog gebracht. Ook herkenden zij zich niet in de geruchten dat er ‘s nachts zou zijn doorgebouwd. ”Wij hebben ons, net als voorgaande jaren, gewoon aan de afspraken gehouden die wij hebben met de gemeente.

Of de stapel te hoog was, wilden de Scheveningers niet zeggen. Dat moet volgens hen uit onderzoek blijken.

Betreuren

Een woordvoerder van de organisatie zei de gevolgen van de brand te betreuren. ”We zijn geschokt en verslagen en zullen alle medewerking verlenen aan het onderzoek van de gemeente. Voor ons is het een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren. We hebben gebouwd zoals altijd.” Toen de stapel kort na middernacht werd aangestoken, was het volgens de stapelaars windstil. ”Als de brandweer had gezegd dat we de stapel niet mochten aansteken, hadden we dat zeker ook niet gedaan”, aldus Peter van Zaanen.

De Scheveningers willen volgend jaar opnieuw bouwen. ”Het is een traditie. Maar we willen te allen tijde dat het veilig gebeurt.”

Of er inderdaad nog een vreugdevuur komt dit jaar is nog maar de vraag. De gemeente gaat het vreugdevuur, net als ieder jaar, evalueren en komt zo nodig met aanpassingen.

Gesprek met bewoners

De bouwers gaan later met omwonenden in gesprek. Dat was naar eigen zeggen de reden dat ze niet wilden dat voorzitter Jan Lautenbach van de Stichting WijkOverleg Scheveningen-Dorp bij de persconferentie aanwezig was. Die wilde pas vertrekken nadat agenten hem dreigden mee te nemen.

ANP/Redactie