Groningers boos over komst hyperloop: 'We kregen het vorige week pas te horen'

Komend jaar wordt de hyperloop in Groningen gebouwd. Zowel de gemeente als de lokale politiek zijn enthousiast over het ambitieuze project, maar buurtbewoners zien het nog niet zitten.

Het futuristische European Hyperloop Centrum in Groningen wordt in het najaar van 2020 gebouwd, met een drie kilometer lange buis. In deze buis wordt een soort trein geplaatst. De buis bestaat uit vacuüm en de trein kan door de lage luchtweerstand hoge snelheden halen, tot wel duizend kilometer per uur. Daardoor moet je in een halfuur van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen. Over tien jaar hoopt Hardt Hyperloop dat er in Nederland gebruik van wordt gemaakt.

Het bedrijf uit Delft zal in buurtgemeenschap Lageland (gemeente Groningen) de hyperloop gaan testen. Buurtbewoner Erik Schoppen kan vanuit zijn woning het gebied zien liggen, wat nu nog een mooi uitzicht biedt over de Groningse weilanden. “Ik ben bewust niet in de randstad gaan wonen omdat ik die drukte hier niet wilde en ik van de rust hou. Nu de hyperloop in Groningen komt, krijg ik alsnog de drukte.”

Niet goed geïnformeerd

Schoppen baalt vooral dat de buurtbewoners niet goed zijn geïnformeerd. “We hadden gewild dat we bij de plannen betrokken waren. We kregen nu vorige week een briefje in de bus gegooid met de mededeling dat de hyperloop hier kwam. ”

De gemeente Groningen en Hardt Hyperloop laten schriftelijk weten: “Wij begrijpen dat de komst vragen oproept. Gemeente en provincie organiseren daarom op 8 januari een informatiebijeenkomst waar iedereen met vragen en opmerkingen terecht kan.”

Lees ook: In een halfuur van Amsterdam naar Parijs

De komende jaren verwachten buurtbewoners veel overlast vanwege de verbouwing, die in 2022 af moet zijn. Joost van Keulen is een van de ondernemers die een lobby startte voor de komst van de hyperloop in Groningen. “Eerder probeerde we de Formule 1 al naar Assen te halen met een campagne. Dat lukte toen niet. Nu hebben we twee weken voor de beslissing viel een campagne opgezet en het is gelukt.”