Misdaad

Boetes voor oma en moeder wegens waarschuwen buurt voor zedendelinquent

Oma Reina van Loo moet van de politierechter een boete van 400 euro betalen omdat ze haar dochter heeft gewaarschuwd voor een veroordeelde pedofiel die in de buurt woont. Ze heeft daarmee haar beroepsgeheim als zorgverlener geschonden. Haar dochter Manon krijgt een boete van 350 euro, omdat ze een bericht met foto’s in een appgroep plaatste om de buurt te waarschuwen.

Reina waarschuwde haar dochter toen ze  vorig jaar september een veroordeeld zedendelinquent flyers zag uitdelen in het buurtje in Harderwijk waar haar dochter en twee van haar kleinkinderen wonen. Begeleiding is niet te zien.

Ze herkent de man omdat ze hem tijdens haar vorige baan bij een zorginstelling voor mensen met een beperking zorg heeft verleend. De man zou last hebben met het in bedwang houden van zijn seksuele driften, en zou ook actief vrouwen benaderden. Ook minderjarige meisjes. Reina aarzelt geen moment en waarschuwt haar dochter. Die waarschuwt vervolgens andere ouders uit de buurt door een bericht te plaatsen in de appgroep.

Geen spijt van actie

Reina van Loo heeft geen seconde spijt van haar actie: ”Het gaat mij om de veiligheid van de kinderen en ik was boos omdat zij een bewust genomen risico waren”. Ook na de rechtszaak staat ze nog achter haar handelen van destijds. “Het was gewoon een kwestie van actie-reactie.”

Volgens de politierechter was er echter geen concreet gevaar voor de buurt. Uit het dossier zou blijken dat er wel degelijk begeleiding was. Omdat er geen concreet gevaar was, had Reina niet het recht om haar beroepsgeheim te schenden. Volgens de politierechter had ze ook op minder vergaande manier actie kunnen ondernemen. De politierechter stelt dat ook Manon over de schreef is gegaan omdat haar bericht in de buurtapp onjuist en ongenuanceerd was. Smaadschrift  is de conclusie van de politierechter.

De politierechter vindt dat beide vrouwen te ver zijn gegaan. Zij verklaarden allebei tijdens de zitting dat zij nog steeds vinden dat zij in hun recht staan. Volgens de politierechter moeten er daarom onvoorwaardelijke straffen volgen om zo duidelijk te maken dat de handelswijze van de vrouwen niet kan.

Hart van Nederland maakte eerder een reportage over Reina en haar dochter: