Politiek

Indringende brief van boze boerendochter: 'Zonder boeren is er niets!'

Het zijn dinsdag niet alleen maar de eigenaren van boerderijen of andere agrarische bedrijven die in Den Haag het Malieveld bezetten. Bij sommige bedrijven kunnen de boeren zelf niet weg en daarom is familie naar de hofstad gekomen om te protesteren. Zo ook de 19-jarige boerendochter Marjolein. Ze maakt zich zorgen. Grote zorgen.

Om die zorgen te uiten heeft ze een brief geschreven. Een ware noodkreet, die volgens haar reisgenoten als ‘indringend’ is ervaren. Ze komt helemaal vanuit Groningen gereden om haar stem én de inhoud van haar brief te laten horen voor wie het maar horen wil. Het is een boodschap voor heel het land, aldus Marjolein: “We zijn het echt zat. De plannen die er nu liggen zijn heel ondoordacht. Als je de boeren in de portemonnee raakt, dan raak je iedereen in de portemonnee!”

Boeren niet zo vanzelfsprekend

Haar vader kan er dinsdag niet bij zijn, en daarom is de boerendochter Iemand moet het bedrijf namelijk draaiende houden. En dat is misschien maar goed ook. “Want zonder boeren is er niets” stelt Marjolein resoluut. “Iedereen denkt altijd maar dat het vanzelfsprekend is dat we eten op tafel krijgen. Maar zo vanzelfsprekend zijn boeren niet. En als er geen boeren zijn, dan komen we in een grote financiële crisis terecht.”

Lees ook: Kinderen hebben eigen boerenprotest: in stoet op mini-trekkers naar school

Haar brief wil ze midden op het Malieveld, in het epicentrum van het boerenprotest, voor een zo groot mogelijk publiek voorlezen. Midden tussen de honderden trekkers. Steun krijgt ze van haar broer, die ook mee is gekomen naar Den Haag. Overigens niet op een eigen trekker, maar gewoon met de bus.