Misdaad

Boeren balen van GPS-dieven: "Verdachte situatie? Maak een foto!"

Bij boeren is het de afgelopen tijd regelmatig raak: inbrekers komen het terrein op en stelen dure GPS-apparatuur uit tractoren.

En dat is niet zomaar een navigatiesysteem van 150 euro, maar peperduur materiaal om heel secuur mee op het land te kunnen rijden. Kosten per apparaat? Soms wel 15.000 euro. Boeren zitten met de handen in het haar.

“Maak foto’s van verdachte situaties”

De branchevereniging voor agrarische loonbedrijven, Cumela, roept dan ook op om foto’s te maken van verdachte situaties. Daar kan de politie vervolgens mee aan de slag. “Wij willen hier heel graag aandacht voor vragen. Al heel veel boeren zijn slachtoffer geworden van zo’n inbraak. We zien het door heel het land gebeuren” aldus zegsman Gerwin Otten van Cumela.

Een verdachte situatie kan bijvoorbeeld een auto zijn die in de buurt van een agrarisch bedrijf langs de kant van de weg staat, zonder reden. Volgens Otten zijn er al beelden binnen en zijn er al overeenkomsten te zien. De hoop is dat ook dat de daders van de brutale roven snel gepakt kunnen worden.

Foto: ANP. Beeld ter illustratie