Politiek

Minister Blok aangewezen als 'designated survivor' op Prinsjesdag

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wordt als minister achter de hand gehouden op Prinsjesdag. Hij is de eerste Nederlandse ‘designated survivor’, een ‘aangewezen overlevende’ voor het geval er bijvoorbeeld een aanslag plaatsvindt in de Ridderzaal.

Bronnen in Den Haag bevestigen donderdag de berichtgeving hierover door de NOS.

Blok zal tijdens de troonrede dus niet aanwezig zijn in de Ridderzaal en moet het landsbestuur kunnen overnemen als de ceremonie wordt getroffen door een terreuraanslag of een andere extreme ramp. De keuze voor hem lag voor de hand, omdat hij sowieso niet op Prinsjesdag in Den Haag is.

Op dinsdag 17 september bezoekt Blok het Europees parlement in Straatsburg. Het is overigens vaker voorgekomen dat de minister van Buitenlandse Zaken op Prinsjesdag afwezig is, omdat hij elders wat te doen heeft.

Overgewaaid uit Amerika

Het idee van een ‘designated survivor’ komt uit de Verenigde Staten. Bij de State of the Union, de jaarlijkse rede door de president in het Amerikaanse Congres, wordt al sinds de Koude Oorlog een kabinetslid apart gehouden ‘voor de zekerheid’.

Lees ook: Kabinet krijgt ‘designated surivor’ voor extreme noodsituaties

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller stelde in 2017 voor om ook in Nederland een minister achter de hand te houden tijdens Prinsjesdag. Het kabinet zag wel iets in het plan en premier Mark Rutte gaf aan dat de ministerraad voortaan een minister zal aanwijzen die de troonrede niet zal bijwonen.

De term ‘designated survivor’ raakte bij het grotere publiek bekend door de gelijknamige televisieserie. Daarin komen vrijwel de hele Amerikaanse regering en het parlement om door een terroristische aanslag.

Redactie/ANP