Lifestyle & Entertainment

Na Black Friday is er nu Giving Tuesday: 'geef eens iets aan een ander'

Na Black Friday en Cyber Monday is er nu ook Giving Tuesday. Een dag dat volledig in het teken staat van het geven aan anderen. Ontstaan in de Verenigde Staten, maar Theo Hese en Jordan van Bergen brengen het dit jaar voor het eerst naar Nederland.

“Doe wat voor een ander” dat is het credo van Giving Tuesday. “Het maakt daarbij niet uit wat je doet”, legt Hese uit. “Het is een reactie op Black Friday en Cyber Monday waar het alleen maar om shoppen voor jezelf gaat. Op dinsdag is het nu de bedoeling dat je iets voor een ander doet.”

Lees ook: Hoor wie klopt daar kinderen: dit zijn de populairste Sinterklaascadeaus

Giving Tuesday

Giving Tuesday is ontstaan in de Verenigde Staten en wordt inmiddels in ruim zeventig landen gevierd. “Begin dit jaar hebben we het naar Nederland gebracht”, vertelt Hese. “Mensen kunnen geld, maar ook bijvoorbeeld eten of spullen doneren. Er zijn een heleboel goede doelen die acties organiseren.”

Maar het draait niet alleen om het doneren van spullen of geld. “Je kunt ook bijvoorbeeld je zieke buurvrouw helpen met het schilderen van haar plafond. Of je gaat met de buurt het lokale park eens goed opruimen.”

Hese hoopt dat Giving Tuesday ieder jaar wat groter gaat worden in Nederland. “Het is leuk als men zich aanmeld op onze website. Dan kunnen we precies zien hoeveel mensen er iets gaan doen. Volgend jaar hopen we het dan nog breder te trekken. Hopelijk wordt het hier net zo populair als in andere landen.”