Politiek

Bijna 11.000 Groningse 'aardbevingsclaims' afgehandeld

Bijna 11.000 schadeclaims uit het aardbevingsgebied in Groningen zijn afgehandeld door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Dit hebben ze gedaan met de zogenaamde ‘stuwmeerregeling’, die liep sinds 13 juni. Nog tot het einde van het jaar kunnen door een aardbeving gedupeerde Groningers voor deze regeling kiezen.

Om de enorme stapel schadeclaims bij de TCMG weg te kunnen werken is eerder dit jaar de stuwmeerregeling in het leven te roepen. Gedupeerden moeten dan, in ruil voor een schadevergoeding, stoppen met hun lopende schadeprocedure.

Twee bedragen

Gedupeerden kregen op 13 juni een brief met een aanbod. Er zijn twee vormen om uit te kiezen: een vergoeding van 5000 euro, of een vergoeding van maximaal 11.000 euro via een aannemer. Opmerkelijk is dat veruit de meeste gedupeerden kiezen voor de vergoeding van 5000 euro.

De TCMG laat op haar website weten dat circa 2000 Groningers nog vóór 31 december kunnen kiezen voor het aanbod. In totaal hebben 16.755 Groningers een brief ontvangen.

Lees ook: Revolutionaire baksteen moet Groningen aardbevingsbestendig maken