Dieren

Bijenzwerm valt Nederlandse toeristen aan in Tanzania: één dode

Een 51-jarige Nederlandse man is woensdag omgekomen in Tanzania nadat een zwerm bijen zijn reisgroep had aangevallen. Een Nederlandse vrouw van 69 jaar ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De groep van twintig, overwegend Nederlandse, toeristen was op rondreis door de Afrikaanse landen Zambia, Malawi en Tanzania. De toeristen hadden hun vakantie geboekt via reisorganisatie Sawadee, bevestigt woordvoerder Bastiaan Govers aan Hart van Nederland.

‘Het was een kwestie van leven en dood’

Ze waren woensdag op een trucksafari in het Tanzaniaanse wildreservaat Selous National Park. Tijdens een picknick op een afgelegen plek werd de groep ineens overvallen door de zwerm. Uit het niets kwamen duizenden die begonnen te steken. Het waren er zoveel dat de toeristen niet meer te zien waren, vertelt Govers. “Het was een strijd tegen de beesten, een kwestie van leven en dood.” Er brak volgens hem dan ook paniek uit in de groep.

Uiteindelijk wisten de toeristen te ontkomen en werden ze naar hun slaapplekken gebracht, zo’n dertig kilometer verderop. Een Nederlandse man was er zo slecht aan toe dat hij meteen naar een hulppost in de buurt is gebracht. Hij is later overleden.

Te weinig antigif

Later bleken andere toeristen er ook slecht aan toe te zijn. “In de hulppost was er te weinig antigif, waarna de gewonden met een helikopter naar een ziekenhuis in kuststad Dar es Salaam zijn gevlogen”, zegt de woordvoerder.

Ook Nederlandse artsen van SOS International zijn ingevlogen. Op dit moment liggen nog drie mensen in het ziekenhuis. Eén van hen ligt in kritieke toestand op de intensive care. De andere twee worden waarschijnlijk zaterdag ontslagen.

Vervolg van reis

De reisgroep is inmiddels ook in Dar es Salaam, een medewerker van Sawadee is bij hen om te helpen. De toeristen worden uiterlijk zondag terug naar Nederland gebracht. Een deel van de groep had nog een andere vakantie geboekt en reist door.

Foto: Sawadee