Big Bother op de werkvloer: uw baas houdt u steeds vaker in de gaten

Werkgevers houden hun personeel steeds vaker digitaal in de gaten. De privacy van werknemers dreigt hierdoor in gevaar te komen.

“Computers en sensoren worden steeds beter en steeds goedkoper. En dus ook steeds beter in het in de gaten houden van personeel”, zegt internetdeskundige Danny Mekić in De Telegraaf. Dat werknemers ook tijdens werktijd recht op privacy hebben, is ’iets waar sommige werkgevers tot hun verdriet weleens achter komen’, zegt Peter Kager, privacy-expert bij juridisch adviesbureau ICTRecht.

Hoewel volgen niet zomaar mag, is het echter niet verboden voor een bezorg- of taxidienst om klanten de mogelijkheid te bieden om live te zien waar zijn taxi of bestelling blijft. Die gegevens mogen echter niet worden bewaard om te gebruiken bij een beoordeling van de werknemer, legt hij uit.

Hetzelfde geldt ook in de kantoortuin, waar werkgevers niet zomaar constant al het internet- en e-mailverkeer mogen controleren van ondergeschikten. “Alleen als er aanleiding voor is, zoals iemand die minder productief wordt”, zegt Kager, net als bij concrete vermoedens van fraude.

De Telegraaf geeft ook het voorbeeld van tankopslagbedrijf Vopak. Daar is discussie ontstaan over een nieuwe toegangspas, daarmee is iedere stap van een medewerker te volgen. Zo wordt onder meer bijgehouden of iemand ligt of staat en beweegt. Handig in risicovolle situaties. Maar ook indringend voor de medewerker. Helemaal omdat de mogelijkheid bestaat dat de pas ook geluiden opneemt.