Lifestyle & Entertainment

Bier gaat je meer kosten dan je lief is

Het lijkt erop dat het drinken van een goudgele rakker dit jaar opnieuw duurder wordt. De vier grote bierbrouwerijen verhogen allemaal hun prijzen. Voor zowel fust- als tankbier gaan horecaondernemers gemiddeld zo’n 4 procent meer betalen. En dat gaat doorberekend worden naar de klant.

Hiermee zou het zomaar kunnen gebeuren dat je straks bijna 3 euro neer moet leggen voor je pilsje. Volgens de grote bierbrouwerijen heeft de prijsverhoging verschillende oorzaken waar zij zelf geen vat op hebben. Stijgende grondstofprijzen, stijgende energiekosten en een tegenvallende zomer drukken de prijs van het gele goud op.

Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland gaan de prijzen inderdaad een beetje stijgen: ”Een pilsje kan inderdaad duurder gaan worden, maar dat heeft niet alleen te maken met de prijsverhoging van de grote bierbrouwers. Ondernemers betalen namelijk ook meer voor personeel en bijvoorbeeld energie, ook dat moet worden doorberekend. En die eindrekening komt uiteindelijk terecht bij de drinkende klant”

Magische grens van 3 euro

Wie ook merkt dat de prijs voor een vloeibare boterham duurder wordt zijn de ondernemers in de horeca. De Haagse horecaondernemer Maarten Hinloopen, die meerdere zaken heeft in de stad, ziet de prijs langzaam maar zeker naar de drie euro kruipen. ”Het bier in mijn kroegen kost zo rond de 2,80, het klopt wel dat we langzaam naar de drie euro kruipen. Het is een soort psychologische grens, want willen mensen dat wel betalen voor een vaasje.”

Een pilsje wordt niet alleen duurder bij de brouwerij maar ook de ondernemer, de kroegbaas en restauranthouder zijn dit jaar duurder uit. Maarten: ”De loonkosten gaan dit jaar bijvoorbeeld ook weer omhoog. Het is dus niet alleen vanwege de verhoging van de brouwers.”

Het probleem voor de meeste ondernemers is vooral dat ze vastzitten aan een contract met een van de grote brouwers. Die bepalen namelijk de prijs van een pilsje, de ondernemer heeft daar zelf niets over te zeggen. Volgens Maarten zou daar snel verandering in moeten komen. ”Ik weet zelf niet wanneer het bier in mijn kroegen meer dan 3 euro gaat kosten maar uiteindelijk gaat het ooit wel die kant op.”

De grote vier

Vakblad Misset Horeca inventariseert sinds 2006 de fust- en pilsprijzen per liter van de vier grote brouwerijen in Nederland, Heineken, AB InBev, Grolsch en Swinkels. Als je naar voorgaande jaren kijkt kan je zien dat de bierprijs elk jaar fors is gestegen. Sinds 2014 betalen wij gemiddeld ruim 17 procent meer voor ons bier. Wie nog verder terugkijkt ziet dat het sinds 2006 zelf met 75 procent is gestegen.

Volgens het vakblad stijgt de brouwer van onder andere Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch (AB InBev) het hardst van de vier. Zij gooien hun prijs voor een fust Jupiler met ruim 5 procent omhoog. Ook Hertog Jan gaat met 4 procent omhoog. Voor een fust Dommelsch betaal je binnenkort 0,2 procent meer.

Ook de andere drie verhogen de kosten voor de alcoholische vloeistof. Zo gaan de prijzen van Heineken-pils dit jaar gemiddeld met 3,7 procent omhoog. Ook Amstel (3,1 procent) en Brand (3,8 procent worden duurder. Beiden zijn onderdeel van Heineken.

Net als andere brouwerijen gaat ook Grolsch de prijzen voor een fust met enkelen procenten verhogen. Volgens de Brouwerij uit Gelderland moet er dit jaar 2,9 procent meer neergelegd worden voor een fust van hun pils.

De laatste brouwerij, Swinkels, die onder andere Bavaria brouwt stijgt de laatste paar jaren het minst van de vier. Dit jaar gaat de prijs van een fust Bavaria wel met 3,9 procent omhoog. Daarmee stijgen de brouwsels van de brouwerij iets meer dan die van Grolsch en Heineken. Alleen Jupiler en Hertog Jan stijgen dit jaar meer.

Volgens het blad hebben de brouwrijen wel elk jaar hun ‘smoesjes klaar. Als het niet aan de inflatie of stijgende arbeidskosten ligt dan is het wel ‘een warme en droge zomer’. Elk jaar gaan de bierprijzen omhoog. De voorspelling is ook dat het gele goud in 2020 opnieuw duurder gaat worden.