Lifestyle & Entertainment

Zo zorgt pakketbezorger André er voor dat jij je pakketje op tijd in huis hebt

Het is maandagochtend 23 december, half acht. De kerst staat voor de deur. In het Noord-Hollandse Halfweg, een plaats met krap 2500 inwoners, is het al een drukte van belang. Meer specifiek bij het postsorteercentrum daar. Op de lopende band wacht het ene na het andere pakketje om naar de klant gebracht te worden. Hart van Nederland loopt een dagje mee met bezorger André.

André werkt al twintig jaar als pakketbezorger. Daarvoor twaalf jaar lang als postbode. Hij sleept, schuift of tilt het ene na het andere pakketje de bestelbus in. En hij is zeker niet de enige: “De hele maand december is het aanpoten. Je doet het met z’n allen, het is teamwork. Het is aanpoten.” En de pakketten die hij voorbij ziet komen zijn natuurlijk precies die je verwacht. ”Kerstpakketten zie je voorbij komen. Maar mensen bestellen ook hele bakken wijn, voor de feestdagen!”

Pakketje wel op tijd?

De klanten zitten thuis te springen om zijn of haar pakketje. Om alles op tijd te leveren helpen ze elkaar op het sorteercentrum een handje: ”Bijna iedereen gaat afgeladen weg. Soms wil ik iemand anders nog wel even helpen, als ik klaar ben. Dat doen we ook nog wel eens onder elkaar.” Vandaag mag André bijna 190 pakketten bezorgen. Hij mag 152 keer stoppen. Vorige week was het zelfs nog erger. Toen had hij 240 pakketten op één dag, en 180 stops.

En dat is dan alleen André nog maar. PostNL verwacht deze dagen dubbel zo veel pakketjes te verzenden. Waar we met z’n allen op een normale dag 800.000 pakketten per dag versturen, zijn het er in de dagen voor de kerst maar liefst 1,5 miljoen. De postorganisatie geeft zelf al aan dat het op de allerdrukste dagen langer kan duren voordat een pakketje verwerkt is. En dat het dus langer kan duren voordat het bij iemand thuis aankomt.

Klant wacht – enthousiast – op pakketje

Het einde van het jaar is sowieso druk met Sinterklaas, Black Friday en dus de kerst. Dat is ook de reden waarom PostNL de winkels vraagt de actieperiodes te spreiden. En het publiek natuurlijk: bestel op tijd, dan heb je de grootste kans dat je pakketje op tijd in huis is.

Alle kleine beetjes helpen om alles te bezorgen binnen de beschikbare tijd. André heeft door – misschien wel iets te – enthousiaste soms een meevaller. “Wat je soms wel eens meemaakt is dat je de kans niet eens krijgt om aan te bellen. Dan gaat de deur al open. Zitten ze er gewoon op te wachten!” aldus de grinnikende pakketbezorger. Bij de bezorging van een kerstpakket zet hij een vrolijk gezicht op en krijgt hij ook een hoop dankbaarheid terug: ”Je krijgt sowieso een glimlach, want mensen zien hun kerstpakket natuurlijk graag verschijnen!”

Om de drukte te lijf te gaan heeft PostNL afgelopen jaar nieuwe sorteercentra geopend in Almere, Tilburg en Dordrecht. Ook zetten ze meer personeel in en komen er collega’s van het hoofdkantoor een handje meehelpen. En André? Die  gaat lekker door met bezorgen. Ook heeft hij zijn eigen kerstpakket al gekregen. Thuisbezorgd door een collega, uiteraard…