Politiek

Bewoners zorgcomplex Woerden vrezen sluiting: 'Moeilijk om als gehandicapte iets op te bouwen'

Een zorgcomplex in Woerden voor mensen met een lichamelijke beperking dreigt op korte termijn te verdwijnen. Onder de bewoners heerst onrust, want ‘als gehandicapte is het moeilijk om sociale contacten op te bouwen’. Ze komen in actie.

Reinaerde, de organisatie achter het wooncentrum, kan niet langer de zorg bieden die de 26 bewoners nodig hebben. Dat betekent mogelijk dat de groep gehandicapte Woerdenaren uit elkaar wordt gehaald en wordt verdeeld onder andere instellingen.

Verhuizen is grootste angst van bewoners

Een nachtmerrie voor de meeste bewoners. “Er zijn de nodige traantjes weggepinkt toen eind oktober bekend werd dat er begin volgend jaar een besluit wordt genomen of wij kunnen blijven”, zegt bewoner Erik de Roos. Hij woont al twintig jaar in het complex en zit er het langst van iedereen.

“Ik heb hier veel contacten relaties opgebouwd en mijn plek gevonden. Binnen het complex, maar ook daarbuiten. Heel veel mensen in Woerden kennen ons en beschouwen ons als de personen die we zijn. Ze doen niet moeilijk over onze handicap.”

‘Knokken om gerespecteerd te worden’

Erik is bang dat hij ergens anders weer helemaal vanaf nul moet beginnen. “Als gehandicapte moet je al knokken om in de maatschappij gerespecteerd te worden. Juist voor mensen zoals wij zijn sociale contacten erg belangrijk. Het is voor ons moeilijk om alles weer opnieuw op te bouwen.”

Zijn huidige woning betekent voor Erik ook vrijheid en zelfstandigheid. “Het zit op vijf minuten van het station. Als ik spontaan een dagje naar Utrecht wil, kan dat. Ik hoef niet een dag van te voren een taxi te regelen.”

Petitie en Kamerbrief

Samen met medebewoners Vincent Groot en Rick Baars komt Erik in actie. Niet alleen voor zichzelf, ook voor de andere bewoners die niet willen verhuizen. “We gaan ook vechten voor anderen. Er is zelfs een koppel dat mogelijk uit elkaar gehaald wordt, omdat ze verschillende zorg nodig hebben.”

De drie mannen zijn een petitie gestart en hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Op die manier hopen ze dat alle cliënten toch in het complex in Woerden kunnen blijven.

Zorgcomplex heeft personele problemen

Reinaerde geeft aan niet langer de complexe medische zorg te kunnen bieden die nodig is. “We kunnen te weinig goed personeel vinden. Ook moet ons personeel allerlei verzorgende werkzaamheden doen die ze niet leuk vinden. Daardoor gaan ze snel iets anders zoeken.”

De zorgorganisatie laat weten niet bezig te zijn om het wooncomplex te sluiten. “We proberen juist te regelen dat er goede zorg voor deze mensen blijft bestaan. Daarvoor onderzoeken we verschillende opties. Ondertussen zijn er gesprekken gaande met bewoners om tot een goede oplossing te komen.”