Politiek

Bewoners sloopflats Capelle aan den IJssel zijn bang dat ze straks op straat staan

Bewoners van het buurtje de Hoven in Capelle aan den IJssel zitten met de handen in het haar. De 360 appartementen in het centrum worden gesloopt en dus moeten de bewoners op zoek naar een nieuw onderdak. En dat lukt in veel gevallen niet.

Er staan in totaal twaalf flats met sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder in de Hoven. Daarvan worden er tien gesloopt en twee gerenoveerd. De plannen zijn al jaren bekend. Maar nu wordt het heel concreet: in november moeten de meeste bewoners een nieuwe (sociale) huurwoning hebben gevonden.

De bewoners wisten al dat de flats tegen de vlakte zouden gaan en hebben in veel gevallen ook een tijdelijk contract, juist om die reden. Genoeg tijd om te zoeken, zou je zeggen. Maar de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn enorm. En voor de tijdelijke contracten die vanaf 2012 getekend zijn, geldt ook dat ze geen urgentieverklaring krijgen. De sloopplannen waren toen immers al bekend.

Op straat met dochtertje

Een van de bewoonsters is Roos (27). Ze woont drie jaar in de wijk met haar dochtertje van bijna 2. Ze moet ook volgende maand vertrekken en heeft alles al geprobeerd. Ze heeft op tig woningen gereageerd, maar vist telkens naast het net. Van de gemeente kreeg ze te horen dat ze dan maar bij het Leger des Heils moet aankloppen. Ze is bang dat ze straks op straat staat.

Een ander woont al twaalf jaar in de wijk. Ook zij zoekt actief naar een nieuwe woning en doet wat ze kan, maar tot nog toe zonder succes.

De PvdA in Capelle aan den IJssel zet zich samen met GroenLinks en de SP in voor de belangen van de huurders van de Hoven. Fractievoorzitter Sjoerd Geissler heeft een advies voor de bewoners die ten einde raad zijn: “Blijf gewoon zitten.” Woningcorporatie Havensteder en de gemeente moeten met een oplossing komen, vindt hij. En op die manier kunnen ze niet anders.

Gemeente Capelle aan den IJssel vindt het vervelend

In een gezamenlijke schriftelijke reactie laten de gemeente en woningcorporatie Havensteder weten het “ontzettend vervelend” te vinden dat bewoners “met deze zorgen zitten”. Maar ze zeggen ook dat de plannen al langer bekend zijn en dat ze bewoners op het hart hebben gedrukt rekening te houden met de sloop. “Door zich bijvoorbeeld in te schrijven als woningzoekende”, schrijft een woordvoerder van de gemeente Capelle aan den IJssel.

“Veel bewoners hebben dat gelukkig gedaan en hebben een nieuwe woning gevonden”, vervolgt de woordvoerder. “Helaas geldt dat nog niet voor iedereen. Havensteder en de gemeente Capelle aan den IJssel blijven samen met bewoners en andere instellingen verder zoeken naar oplossingen.” Het is niet bekend aan wat voor oplossingen wordt gedacht.