Opmerkelijk

Bevrijdingsfestival in Limburgse Beek slaat plank mis met 'alle Duitsers zijn homo'

Uit volle borst zongen jongeren het lied ‘alle Duitsers zijn homo’ op een bevrijdingsfestival afgelopen vrijdag in het Limburgse dorp Beek. De werkgroep ‘Beek herdenkt’ organiseerde het feest ‘Liberty Party’ voor jongeren van 11 tot 15 jaar.

De Facebookpagina van ‘Beek herdenkt’ deelde het filmpje, maar verwijderde het uiteindelijk.

Burgemeester liket filmpje

”Ik wil jullie horen,” roept DJ Admin. ”Alle handjes omhoog!” Dit is te horen op het filmpje dat in eerste instantie op de Facebookpagina te vinden was. Op het filmpje barst een zaal vol jongeren uit op de wat andere versie van het nummer ‘Seven Nation Army’. Het filmpje werd offline gehaald nadat er onder de post een reactie werd geplaatst over de beroerde keuze. Burgemeester Christine van Basten-Boddin gaf het filmpje aanvankelijk een like.

Bekend nummer

Het nummer was maximaal 17 seconden te horen. ”Het is een door iemand anders gemaakte mash-up, dus een samenvoeging van vier nummers,” reageert Rick Jansen, bekend als DJ Admin. ”Ik heb het niet bewust gedaan en ik wilde zeker niemand kwetsen.”

Het nummer ‘Seven Nation Army’ wordt vaker op deze manier gezongen. Bij de wedstrijd Nederland-Duitsland barstte het publiek ook al los in een enthousiast ‘alle Duitsers zijn homo’ afgelopen maart. Het zingen van deze versie werd toen door de D66 in Amsterdam als onacceptabel bestempeld.

75 jaar bevrijd

Beek heeft een goede reden voor een feestje. Precies 75 jaar geleden bevrijdden Amerikanen op 17 september 1944 het Limburgse dorp. In heel Nederland zijn er bevrijdingsfeesten in de periode dat dorpen en steden 75 jaar bevrijd zijn.

Lees ook: Oorlogsgraven Mierlo weer schoon