Misdaad

Beveiliger die Jip Jurg dodelijk mishandelde krijgt vier jaar cel

John H. (39) moet vier jaar de gevangenis in voor de fatale mishandeling van Jip Jurg. De beveiliger schopte Jurg vorig jaar hard in zijn buik. Die overleed een dag later aan een inwendige bloeding.

De mishandeling gebeurde in de nacht van 26 op 27 januari 2018 tijdens een feest van het internationale filmfestival in Rotterdam. Jip Jurg was met een glas bier naar buiten gelopen en werd daarop aangesproken door een van de beveiligers van het filmfestival, omdat dit tegen de regels was.

Trap in de buik door beveiliger

De 32-jarige Rotterdammer kreeg het daarop aan de stok met de beveiliging. Jurg zou John H. daarbij hebben geslagen. Nadat hij door twee andere beveiligers tegen de grond was gewerkt, schopte H. Jurg hard in de buik.

Het slachtoffer ging na de vechtpartij naar huis. Daar werd hij een dag later dood gevonden door zijn vader. Sectie wees uit dat Jurg was overleden aan inwendig bloedverlies, veroorzaakt door geweld.

Eerdere mishandeling in bar

De beveiliger werd woensdag schuldig bevonden aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. “Juist van een beveiliger mag worden verwacht dat hij zich kan beheersen,” vond de rechter.

Lees ook: Vier jaar cel geëist tegen beveiliger die Jip Jurg dodelijk mishandelde

De gevangenisstraf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Voor doodslag zag de rechtbank niet genoeg bewijs.

John H. werd ook veroordeeld voor een eerdere mishandeling. In 2016 ging hij over de schreef tegen een bezoeker van de Oase Bar in Rotterdam, waar hij als beveiliger werkte.

ANP