Sport

Betalingen in amateurvoetbal niet altijd even transparant: 'Veel betalingen zie je niet terug in de cijfers'

Een op de vijf amateurvoetbalclubs verkeert in financieel zwaar weer en heeft zelfs betalingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Zo’n 300 amateurvoetbalclubs zijn onderzocht en daaruit blijkt dat vooral bij clubs die op hoger niveau voetballen, het financieel slechter gaat.

Bovendien zijn niet alle betalingen transparant: ”Het is een publiek geheim dat er veel geld in het amateurvoetbal omgaat”, zegt Dick Zeegers, directeur van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). ”Het vermoeden is dat het gaat om betalingen buiten het reguliere circuit. Ik kan dat natuurlijk niet staven, maar die verhalen hoor ik wel”, aldus Zeegers. ”Soms hoor ik dat een bepaalde spits 30 duizend euro van een club zou krijgen, maar ik zie dat vervolgens niet terug in de jaarcijfers. Dat is toch opmerkelijk.”

Geld lenen

”Dat het financieel slecht gaat komt vooral door de personeelskosten”, legt Zeegers uit. ”Je ziet dat er steeds meer geld wordt uitgegeven aan trainers en spelers om maar te kunnen blijven presteren. Het heet weliswaar ‘amateurvoetbal’, maar ook daar worden er soms aanzienlijke bedragen betaald voor spelers. Ook als het geld er niet is, wordt er toch te vaak gedacht dat het wel kan. Dan is de verleiding groot om dat geld toch ergens anders vandaan te halen.”

Doorstart

Door toenemende prestaties nemen de inkomsten uit sponsoring en horeca wel iets toe, maar de uitgaven stijgen sterker. Daardoor komt een aantal clubs in zwaar weer. Zo zijn er de afgelopen tijd verschillende clubs failliet gegaan. ”En soms maken die clubs dan weer een doorstart onder een andere naam”, verduidelijkt Zeegers. ”Dan denk ik: het begint weer gewoon van voren af aan.”

Maar sommige clubs besluiten juist om het roer om te gooien. JVC Cuijk uit Noord-Brabant bijvoorbeeld. Penningmeester Jacques Arts legt uit: ”We speelden met ons zondagsteam in de Derde Divisie, het op een na hoogste amateurniveau van Nederland. Maar vanwege de oplopende kosten hebben we in mei besloten om daar mee te stoppen. Dat was een moeilijke beslissing, maar we konden de spelers gewoonweg niet meer betalen. Dan moet je een keuze maken om erger te voorkomen en dat hebben we toen gedaan.”

Blindheid

Maar het gaat ook vaak mis volgens Dick Zeegers. ”Dan is er een soort blindheid voor de eigen situatie bij de bestuurders. Ze zijn gefocust op het sportieve resultaat en vinden dat het supergoed gaat, terwijl er geen geld is gereserveerd voor toekomstige investeringen. Dan is de kassa leeg. Of er is er geen geld voor de aanschaf van een nieuwe speler, maar dan wordt dat geleend. Of er wordt geroepen dat in september de contributie weer binnenkomt. Dat is vragen om problemen.”