Misdaad

Opa van IS-kinderen bereidt zich voor op hun terugkomst

Bert Klijn maakt zich klaar voor de opvang van zijn kleinkinderen. Zijn dochter vertrok vier jaar geleden op negentienjarige leeftijd naar het kalifaat, trouwde daar en kreeg twee dochters.

De rechter besloot maandag dat Nederland IS-kinderen uit de opvangkampen in Noord-Syrië terug moet halen. De overheid is niet verplicht om de moeders van de kinderen ook naar hier te halen.

Pleegouder van IS-kinderen

Bert en zijn partner zijn goedgekeurd als pleegouders, vertelt hij aan Hart van Nederland. Dat betekent dat ze moeten zorgen voor de twee kleine meisjes van bijna twee en drie jaar oud als ze in Nederland aankomen. Bert heeft zijn kleindochters nog nooit ontmoet.

Lees ook: Nederland moet proberen IS-kinderen terug te halen

Er is dus flink wat werk aan de winkel voor Bert en zijn partner. “Aan de ene kant gaat je hart open en word je verschrikkelijk blij. Maar het is aan de andere kant ook heel verschrikkelijk en traumatisch, vooral voor die kinderen.”

‘In onze handen gedouwd’

Als zijn dochter ook terug naar Nederland komt, belandt ze meteen in de cel. Bert weet dan ook dat hij haar voorlopig niet zal zien. “De kinderen worden meteen gescheiden van de moeder. Als grootouders krijgen wij vervolgens die kinderen in onze handen gedouwd en die gaan dan met ons naar huis.”