Opmerkelijk

'Bergingsheld' André wederom in spotlights: 'Het is geweldig werk'

Daar is ‘ie opeens weer: André Borsch uit Harlingen. Tien maanden geleden zag heel Nederland hem aan het werk op het wad bij het Friese Sint Jacobiparochie. Hij kreeg een auto op de kant die daar was gestrand nadat Brabantse jongeren daar gingen crossen.

Lees ook: Doorzettende duiker André haalt auto van wad

Deze week is berger André dag in dag uit in touw om containers uit de zee te vissen voor de kust van Lauwersoog. Hart van Nederland mocht mee op deze zware klus en sprak de inmiddels bekende ‘bergingsheld’.

Een idioot

De beelden waarop te zien is hoe André vanaf een schip op een overboord geslagen container springt kreeg veel reacties. Het zag er spannend uit, maar André legt uit dat alles heel georganiseerd gaat. “Sommige mensen vinden het heldhaftig en er zijn ook mensen die me een idioot vinden, maar voor ons is dit gewoon dagelijks werk”, legt hij uit. “We hebben van te voren een strak plan.”

Lees ook: Heldhaftig: berger springt in Waddenzee op drijvende container

De aandacht hoeft van hem niet zo. “Normaal gesproken doen we ons werk midden op zee en is er niemand. Nu doe je het dichtbij de kust en staan er 300 mensen te kijken met een camera, die er dan iets van vinden”, aldus André.

Ondanks de risico’s vindt hij het vooral heel erg leuk. “Het is geweldig werk. De Waddenzee is een van de belangrijkste gebieden van Europa en wij staan 24/7 klaar om dingen op te ruimen of weg te halen”, zegt hij. “Als deze containers waren gezonken in de vaarweg tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog hadden we echt een probleem gehad.”