Misdaad

Advocaat Josef B. wil van beperkingen af: 'Er is al zoveel gepubliceerd over spookgezin'

De beperkingen die gelden voor Josef B. moeten worden opgeheven, vindt zijn advocaat Ronald Nijholt. De Oostenrijkse klusjesman wordt in verband gebracht met het spookgezin uit Ruinerwold en mag op dit moment alleen met zijn advocaat praten.

Advocaat Ronald Nijholt heeft het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd de beperkingen voor zijn cliënt op te heffen. Dat bevestigt hij tegenover Hart van Nederland na berichtgeving van RTV Drenthe.

‘Er is al zoveel gepubliceerd’

Volgens de advocaat hebben de beperkingen voor Josef B. “geen nut”. “Er is al zoveel gepubliceerd. Wat hebben die beperkingen nog voor zin?”, zegt hij tegen RTV Drenthe.

Nijholt komt met het verzoek na het optreden van politiechef Janny Knol in het programma Pauw afgelopen vrijdag. Daarin vertelde ze over de zaak tegen Josef B. en Gerrit Jan van D., de vader van het spookgezin.

Tegen Dagblad van het Noorden zegt de advocaat hierover ontstemd te zijn. “Ik kan en mag niets over de zaak zeggen vanwege deze beperkingen. Het stoort mij dat de politie er wel uitgebreid over praat.”

23 uur per dag in de cel

De 58-jarige Josef B. werd maandag 14 oktober aangehouden voor de vrijheidsberoving van het spookgezin uit Ruinerwold. Zijn voorarrest geldt in ieder geval nog tot volgende week donderdag. In die tijd blijft hij in beperking zitten.

Lees ook: Mysterie rondom spookgezin uit Ruinerwold: wat weten we tot nu toe?

Voor verdachten in beperking die in een gevangenis zitten, gelden een aantal strenge maatregelen. Zo moeten ze 23 uur per dag in hun cel blijven. Ze mogen een uur naar buiten om te luchten, waarbij ze zoveel mogelijk afgezonderd worden van andere gevangenen. Een belletje naar de familie, vrienden of kennissen is niet toegestaan.

Grote impact op verdachte

In een reactie aan Hart van Nederland zegt het OM dat ze nog geen verzoek van de advocaat hebben ontvangen. De woordvoerder zegt zich te beseffen dat de beperkingen een grote impact hebben op de verdachte. Het opheffen van de beperkingen is dan ook mogelijk, als de officier van justitie daartoe beslist.

Lees ook: ‘Spookvader’ Gerrit Jan van D. geeft op sociale media inkijkje in leven

Ronald Nijholt is de advocaat van Josef B. sinds de Oostenrijker werd aangehouden, omdat hij die dag piketdienst had. “Totdat hij aangeeft een andere advocaat te willen, blijft dat zo”, zegt de hij daarover tegen RTV Drenthe.