Gezondheid

Behulpzame boeren brengen 3000 kilo hutspot naar voedselbank

Vijfhonderd gezinnen die lid zijn van de voedselbank in Hoogeveen en Hardenberg hebben deze kerst een lekkere hutspot op het menu staan. Door een initiatief van boer Richard Kimmann uit Dedemsvaart komt er dinsdagmiddag drieduizend kilo aan uien, wortelen en aardappelen aan bij de voedselbanken.

”Wat moet je doen met duizend kilo te natte uien?” Dat is wat akkerbouwers Richard en Jos Kimmann zich afvroegen. Een donatie aan de voedselbank leek hen een mooie oplossing.

Collega akkerbouwer Chris Antuma vond het een goed idee en wilde wel bijspringen met duizend kilo wortelen. ”Hoe mooi zou het zijn als we ook nog aardappelen regelen?”, dachten Kimmann en Antuma.

Krachtvoer

Het drietal zocht contact met Varkenshouder Jan Schuttert, die met duizend kilo aardappelen het gerecht compleet maakt. En daar zijn ze bij de voedselbank in Hoogeveen maar wat blij mee. ”Dit is toch prachtig. Hartstikke leuk”, vertelt voorzitter Henk Brouwer. ”Ik zei zelf nog tegen mijn vrouw dat ik wel hutspot wilde eten met de kerst en nu kunnen wij het ruim tweehonderd gezinnen aanbieden.”

Ook de voedselbank in Hoogeveen is blij met de actie van de mannen. “We kregen de afgelopen weken steeds meer aanmeldingen van mensen die het écht nodig hebben. Elke keer als we dan zo’n telefoontje krijgen breekt mijn hart.”