Politiek

Voorstel: ouderen die dakloze in huis nemen krijgen geld

De grote steden kampen met een groeiend aantal daklozen, die vaak nergens terechtkunnen. GroenLinks wil daarom een vergoeding voor¬†ouderen die een dakloze in huis nemen. Mensen die een AOW-uitkering hebben en hun huis openstellen, moeten een ‘barmhartigheidsbonus’ krijgen, vindt de oppositiepartij.

In Amsterdam bieden inwoners al langer een plek aan daklozen, via een project van hulporganisatie de Regenboog Groep. Amsterdammers die een kamer in huis over hebben, worden gekoppeld aan een dakloze. Die kan de kamer vervolgens huren voor een aangepast bedrag.

Lees ook: Aantal daklozen verdubbeld: grote steden luiden de noodklok

De 60-jarige Sien Tahapary is een van de mensen die een jaar lang een kamer verhuurt aan iemand die op straat kwam te staan. Dat gaat prima, vertelt ze. “Je past je aan elkaar aan. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om dakloos te zijn en ik doe dit vanuit mijn hart”, vertelt ze.

‘Je kunt niet zomaar iemand in huis nemen’

Het gaat bij dit project om de opvang van zogeheten ‘economische daklozen’. Dat zijn mensen die geen woonplek meer hebben omdat ze zijn gescheiden, hun baan zijn verloren of failliet zijn verklaard. Zij worden uitgebreid gescreend voordat ze aan iemand worden gekoppeld.

Je kunt niet zomaar mensen met psychische problemen of een ziekte in huis nemen, vindt ook Sien. “Ik wil ook niet opgescheept zitten met iemand waarvan ik de problemen nog moet oplossen.” Zij verhuurt een kamer in haar huis aan een oud-collega.

Hij kon geen woonruimte vinden na een echtscheiding en dreigde daarom op straat te belanden. “Maar ik vind dat zijn kinderen gewoon bij hem moeten kunnen komen”, zegt Sien. “Met een dak boven je hoofd gaan dingen vaak een stuk makkelijker.”

Iets voor iemand betekenen

Het plan voor een ‘barmhartigheidsbonus’ vindt ze dan ook een goed idee. Naast een klein bedrag voor kamerhuur, krijgen ouderen die een dakloze in huis nemen dan ook een vrijwilligersvergoeding. Daardoor worden ze niet gekort op hun uitkering of pensioen.

GroenLinks gaat staatssecretaris Blokhuis vragen om de invoering van zo’n bonus te onderzoeken. Tahapary denkt dat er genoeg animo voor is. “Als ik iets voor iemand kan betekenen, doen anderen dat misschien ook wel.”