Politiek

Ondernemers nog niet uit de problemen na nieuwe PFAS-norm

Hoewel het kabinet de PFAS-norm heeft versoepeld, zijn baggeraars en grondbedrijven nog steeds bezorgd over de toekomst. Ze vinden het vreemd dat minister Stientje van Veldhoven voor Milieu niet wil nadenken over het uitkeren van compensatie voor de geleden financiële schade.

“Dat laat wel zien dat ze niets van ondernemers snapt”, zegt de eigenaar van een Fries grond-,weg- en waterbouwbedrijf tegen Hart van Nederland. “De verbetering waar het kabinet nu komt, is minimaal. Er is te langzaam, te laks en te beperkt gereageerd op de problemen in de branche.”

Lees ook: Veel bouwprojecten kunnen weer verder door flink versoepelde PFAS-norm

Ook andere ondernemers zijn kritisch. Ze vinden het goed dat de PFAS-norm nu omhoog is gegaan, waardoor in ieder geval een deel van het werk weer kan worden opgepakt.

Maar de maatregelen van het kabinet zijn bij lange na niet genoeg om hun zorgen weg te nemen, zeggen ze. Bovendien had er volgens hen al veel eerder iets moeten gebeuren.

‘PFAS-norm nog steeds te laag’

Zo dreigt het Friese grond-, weg- en waterbouwbedrijf nog steeds werknemers te moeten wegsturen als de situatie niet snel verbeterd. Ook bij een bedrijf in Noord-Holland is er nog steeds weinig werk. “De baggervloot ligt stil. De nieuwe PFAS-norm van 0,8 is nog steeds veel te laag”, reageert de eigenaar.

Brancheorganisaties MKB Nederland en de Vereniging van Waterbouwers reageren gematigd positief. Het is een eerste stap, maar er moet nog wel meer gebeuren, zeggen zij. De Vereniging van Waterbouwers is wel blij met het nieuws dat baggeraars en grondbedrijven voortaan makkelijker een lening kunnen afsluiten als ze door de PFAS-crisis in de problemen zijn gekomen.

Beeld: marcfonteijn / flickr