Weer & Verkeer

Boerenacties grotendeels voorbij, alleen rond Arnhem nog verkeersproblemen

De avondspits is uiteindelijk niet veel drukker dan normaal geworden, ondanks enkele files op onder meer de A1, A12 en A15 als gevolg van de acties van boeren en bouwers. Op het hoogtepunt stond er minder dan 600 kilometer file, meldt de ANWB.

Gedurende de dag was er op de wegen veel overlast van de acties. Rijkswaterstaat meldt dat heel de woensdag niet filevrij is geweest. Zo barbecueden boeren op de A1 bij De Lutte, waarbij ze beide kanten van de snelweg blokkeerden.

Lees ook: Overzicht, foto’s en video’s van de acties van woensdag

Op de Nederlandse wegen stond rond 17.30 uur nog ongeveer 500 kilometer file. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat het iets drukker is dan tijdens een normale avondspits, maar dat het verkeer door de actie van boeren en bouwers in meerdere regio’s vaststaat of alleen maar heel langzaam kan rijden.

Voertuigen van actievoerders tegengehouden

De weg A7 bij Hoorn-Noord is korte tijd afgesloten geweest door de politie. Voertuigen van actievoerders werden daar tegengehouden omdat ze tegen de afspraken in de snelweg op wilden gaan.

“Als dat wel is afgesproken, dan faciliteren wij dat. Omdat dit nu niet het geval was, vonden wij het te gevaarlijk voor medeweggebruikers. Het snelheidsverschil is te groot tussen een tractor en een auto”, aldus een politiewoordvoerder. Er was overleg met de actievoerders en daarna vertrokken ze. Toen kon de weg weer worden vrijgegeven.

In de ochtend leidden acties tegen het stikstofbeleid van de regering tot veel files.