Misdaad

Autosteker René V. viel eerder vrouw lastig met pijpbewegingen

De man die afgelopen winter vier vrouwen in Noord-Holland vanuit zijn auto stak, de zogenoemde autosteker, heeft eerder een andere vrouw geslagen. Ze gaf het kenteken door aan de politie.

Het slachtoffer kreeg in juni 2018 een klap door de verdachte, de 24-jarige René V. uit Julianadorp. Dit bleek donderdag bij het begin van de rechtszaak tegen de vermoedelijke autosteker.

Autosteker maakte pijpbewegingen

De vrouw was in Schagen toen ze een toeterende auto zag aankomen. De bestuurder maakte pijpbewegingen. Toen de auto voorbij de vrouw reed, gaf de man vanuit een open raam een klap tegen haar arm.

Ze wist het kenteken van de wagen te noteren en stapte naar de politie. Nadat in de omgeving vier andere vrouwen ook vanuit een voorbijrijdende auto waren gestoken, nam ze in februari opnieuw contact op met de politie.

Auto van schoonmoeder

Het kenteken leidde naar de schoonmoeder van de verdachte . De politie had de man uit Julianadorp toen al eerder verhoord vanwege de bedreiging met verkrachting van vijf vrouwen en de stalking van een ander slachtoffer. In april werd de verdachte uiteindelijk opgepakt.

De steekincidenten waren tussen november vorig jaar en januari dit jaar in verschillende plaatsen in Noord-Holland.

Op 22 november 2018 werden een 18-jarige en een 52-jarige vrouw in Castricum gestoken. Ze werden eerst aangereden door een auto. De jonge vrouw liep door de steekpartij een klaplong op. Haar toestand was korte tijd kritiek, daarna ging het snel beter met haar.

Lees ook: Neergestoken hardloopster Esmee (18) krabbelt langzaam weer op

Een paar dagen erna werd een vrouw van achttien vanuit een auto gestoken toen ze aan het hardlopen was in haar woonplaats Egmond aan den Hoef. Twee maanden later werd in het dorp Barsingerhorn een 15-jarige fietsster vanuit een voorbijrijdende auto met een scherp voorwerp in haar arm gestoken.

‘Voor de kick gestoken’

De verdachte autosteker heeft bekend. Hij verklaarde bij zijn bekentenis dat hij de vrouwen heeft gestoken omdat hij er opgewonden van raakte. “Ik denk dat ik er een kick van kreeg.”

Lees ook: Hardloopsteker stak vrouwen ‘voor de kick’

Tegen de rechtbank zei hij donderdag juist niet te weten wat hem dreef. Hij kan zich maar weinig herinneren van de steekpartijen, omdat hij onder invloed van drugs was. “Ik heb zoveel gebruikt, dat alles langs me heen ging. Ik was zwaar onder invloed.”

Het Openbaar Ministerie zal later donderdag waarschijnlijk al een strafeis komen tegen René V. Hij is aangeklaagd voor vijf pogingen om iemand om het leven te brengen, mishandeling, bedreiging en stalking.

Redactie/ANP